Annons

Enorm kommunal överbyråkrati

I härvarande tidning kunde vi nyligen läsa om vad som krävs för att byta kamin. Detta I ett reportage från Östra Göinge kommun, som på ett utmärkt sätt illustrerar den kommunala byråkratin, styrd av kommunala föreskrifter.
Byråkrati • Publicerad 6 maj 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Enorm och onödig byråkrati bara för att installera en kamin, kritiserar skribenten.
Enorm och onödig byråkrati bara för att installera en kamin, kritiserar skribenten.Foto: Simon Rehnström

Ingen tycks ha reflekterat över dessa. De resulterar ju i arbetstillfällen och byggsanktionsavgifter till kommunen. För att byta en enkel kamin i ett hus krävs, anmälan till kommunen, startbesked från kommunen och slutbesiktning från kommunen och först då går det att börja elda i den nya av kommunen ”välsignade” kaminen.

Vad är detta för vansinne i ett läge där man ständigt ropar efter mer resurser. Att kräva tre olika kommunala beslut för att byta, inte sällan en enkel kamin, är inte rimligt, sett från ett ekonomiskt perspektiv. Men det är ju härstädes bara skattepengar, och de synes ju oändliga, särskilt när man läser om alla tokiga och dyra kommunala beslut i denna tidning.

Annons

Slopa hela detta kommunala vansinne, och låt sotaren eller en certifierad entreprenör ombesörja det hela. Och vinsten är dubbel, det vill säga billigare och dessutom färre pompösa kommunala tjänstemän, därest man inte hittar på något annat vansinne för att sysselsätta desamma.

Olle Nilsson

Opolitisk sanningssägare.

”Vad är detta för vansinne i ett läge där man ständigt ropar efter mer resurser.”
Annons
Annons
Annons
Annons