Annons

Får sexköpare syndernas förlåtelse?

För en del år sedan hade jag vissa farhågor när det gällde staketet runt kyrkan. Skulle det bli ett sätt att stänga ute vissa människor eller skulle det bli en grön, välkomnande oas, där man tryggt vågade sig in eftersom man visste man var välkommen.
Sexköp • Publicerad 29 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten resonerar om man får syndernas förlåtelse efter att ha köpt sex. På bilden 
en sexarbetare i prostitutionsdistriktet Bois de Boulogne i Paris.
Skribenten resonerar om man får syndernas förlåtelse efter att ha köpt sex. På bilden en sexarbetare i prostitutionsdistriktet Bois de Boulogne i Paris.Foto: LOUISE NORDSTRÖM / TT

Kan man få syndernas förlåtelse av kyrkan om man köpt sex? Under kyrkoherde Louise Nymans andliga ledarskap i Kristianstad var det inget problem. Det kristna uppdraget och budskapet blev förvaltat klart och tydligt.

Lärjungen Simon som sedan blev Petrus, den klippa som kyrkan skulle byggas på frågade en gång Jesus om hur många gånger han skulle förlåta sin broder.

Annons

Är jag rätt på den om jag förlåter honom sju gånger? Nej, svarade Jesus, du skall förlåta honom sju gånger 70 gånger! När Simon Petrus sedan förnekade Jesus, fick han inte sparken för det.

Mannen Saulus som förföljde de kristna i Jerusalem drog iväg mot Damaskus och blev stoppad av den uppståndne Jesus. Gud kunde använda honom trots han dödat och fängslat de de kristna. Han fick sedan namnet Paulus som förde kristendomen vidare ut i världen.

Jesus blev hånad av de självrättfärdiga judar därför han var tullare och syndares vän. Ja, han till och med satt till bords med dem i deras hem i måltidsgemensamhet.

Under före detta kyrkoherde Louis Nyman var det tydligt att det är förlåtelse för våra synder som kristna kyrkan bygger sitt uppdrag på. Det är min förhoppning att detta också gäller i dag trots den turbulens som uppstått i förbindelse med visselblåsaren som lämnat ut listan över personer som fått på massage på Thaisalongen.

Gud har inga favoriter, men vill att vi ångrar vår synd och ber om förlåtelse. Detta kan kräva en motprestation från mig som tecken på att jag erkänner jag gjort fel.Det är denna prestationen som måste till, och det är inte staketet som är ett hinder.

Kim Brokhöj

Medlem av Svenska kyrkan.

”Gud kunde använda honom trots han dödat och fängslat de de kristna.”
Annons
Annons
Annons
Annons