Annons

Felriktad kritik om elbristen – lögnaktiga kampanjer

Leif Westerhede skriver att ”verklighetsfrämmande miljönissar med berått mod stängt ned kärnkraften i södra Sverige”.
El i Skåne • Publicerad 30 mars 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De havsbaserade vindkraftverken i Lillgrund vindkraftpark utanför Bunkeflostrand söder om Öresundsbron. Fler sådana satsningar hade botat elbristen, konstaterar skribenten.
De havsbaserade vindkraftverken i Lillgrund vindkraftpark utanför Bunkeflostrand söder om Öresundsbron. Fler sådana satsningar hade botat elbristen, konstaterar skribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Replik på Leif Westerhedes insändare “Elbristen miljönissarnas fel”.

Fakta är att när de äldsta reaktorerna i Ringhals lades ner var elpriserna så låga att Vattenfall inte såg någon ekonomisk rimlig möjlighet att uppgradera dem så att de klarade säkerhetskraven. Att elpriserna då var låga berodde till stor del på den jämförelsevis billiga vindkraften. Det hade varit bättre om Leif Westerhede hade tagit reda på fakta i ställt för att sprida felaktiga anklagelser.

Annons

Sedan dess har tyvärr Putins Ukrainakrig höjt elpriserna i hela Europa, så att elpriserna var extremt höga hösten och vintern 2022 – 2023. Idag har elpriserna som tur är blivit lite mer normala. Men faktum kvarstår att det svenska elnätet har stora svagheter bland annat beroende på att lögnaktiga och osakliga kampanjer gjorts mot lokal elproduktion i Sydsverige exempelvis mot vindkraftparken Taggen utanför Åhus.

Leif undrar också om vedeldning kan vara ett alternativ. Ja, att elda biobränsle i stora anläggningar med bra rökgasrening är ett bra alternativ. Och som bekant värms redan Kristianstads fjärrvärmesystem upp av kraftvärmeverket Allöverket, som samtidigt producerar både värme och el.

Christer Neideman, Balsby

”Det hade varit bättre om Leif Westerhede hade tagit reda på fakta i ställt för att sprida felaktiga anklagelser.”
Annons
Annons
Annons
Annons