Finns idrottskultur i Vilan Bois?

Hur är det med idrottskulturen i Vilans BoIS egentligen? Man undrar ju efter klubbens uppträdande i Jägersborgscupen i Osby den gångna helgen.
Sportsmannaskap • Publicerad 13 januari 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tumult i samband med Jägersborgscupen den gångna helgen.
Tumult i samband med Jägersborgscupen den gångna helgen.Foto: Mikael Persson

Det är andra gången i denna cup som klubben ställer till med skandalscener som inte borde förekomma i en förening med fokus på sport.

Klubben presterar fin fotboll och då undrar man varför deras spelar- och supporterskara skämmer ut sig som de gjorde i Osby. Lagets mest framträdande spelare uppviglade under pågående match vid ett flertal tillfällen sina supporters som eggades till hånfulla och hotfulla utfall mot motspelare och hemmapublik.

En domare med pondus borde varnat/utvisat spelaren men förmodligen riskerade då domaren däng av spelare/supporters. Det visade sig att farhågorna var välgrundade, det dröjde inte länge förrän Vilans spelare från bänken samt supportrar från läktaren hoppade in på planen för att slåss mot motståndarna. Skandalscenerna kund vi se och läsa om i måndagens lokaltidning. Åskådare på läktaren fick utstå både slag och sparkar från Vilansupporters.

”Man kan bara rekommendera arrangörer att vägra denna klubb deltagande tills de visar sportsmannaskap.”

Det säger en hel del om Vilans kultur då deras målvakt, också ingående i klubbens ledarstab, i tidningsartikeln ignorerar föreningens eget ansvar och skyller det som hände på motståndare och hemmapublik. Där fanns dock hundratals andra som inte kunde blunda för det som skedde.

Det är trevligt att uppleva fin fotboll som den Vilan presterar. Men kombinerat med provokationer, hån- och våldsmentalitet försvinner all charm. Man kan bara rekommendera arrangörer att vägra denna klubb deltagande tills de visar sportsmannaskap.

Vilan behöver upplysas om att i Sverige spelar vi fotboll för nöjes, hälsans och tävlingslustens skull, inte för att skapa konflikt och otrivsel. Ideellt arbetande föreningsmänniskor lägger massor av tid på arrangemangen. Detta får inte förstöras av ett destruktivt och splittrande dominansbeteende.

Fair play