Annons

Flygförbudszon över Ukraina försvar mot Putinregimen

Natten till den 13 april attackerade den iranska regimen det demokratiska Israel. Iran sände dödsbringande drönare, ballistiska robotar och kryssningsmissiler mot flera mål i Israel.
Flygförbud • Publicerad 26 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ukraina borde kunna ges samma hjälp som Israel fick när islamiska diktaturen Iran anföll Israel med missiler och robotar, resonerar skribenten. På missilen står skrivit på Farsi ”Död åt Israel”.
Ukraina borde kunna ges samma hjälp som Israel fick när islamiska diktaturen Iran anföll Israel med missiler och robotar, resonerar skribenten. På missilen står skrivit på Farsi ”Död åt Israel”.Foto: Vahid Salemi

Tack vare att ett effektivt luftvärn kunde Israel skjuta ner de flesta projektilerna. Dock inte ensamma. I enlighet med internationell rätt hjälpte USA och Storbritannien till. Deras flygvapen försvarade Israel genom att skjuta ner ett antal av den iranska regimens missiler.

Den amerikanska och brittiska försvaret av Israel mot en aggressiv anfallare skedde i enlighet med internationell rätt. På samma sätt kan USA, Storbritannien och vi hjälpa Ukraina att försvara sig mot den fascistiska Putinregimens terrorbombningar av Ukraina. Ett upprättande av en flygförbudszon över Ukraina skulle förhindra ytterligare ryska bombningar av bostadsområden, daghem, skolor, sjukhus, energiverk och annan civil infrastruktur.

Annons

Ett upprättande av en flygförbudszon skulle också förhindra imperialisternas erövring och ockupation av ukrainskt territorium. Framförallt skulle det förhindra ännu mer av fascistisk terror mot den ukrainska befolkningen. Det skulle sätta stopp för massmord, gruppvåldtäkter, tortyr och deportationer av ukrainska barn.

En komplettering av en flygförbudszon med NATO-trupper längs Ukrainas gräns mot Belarus skulle dessutom frigöra drygt 100 000 ukrainska soldater som skulle kunna sättas in mot fascisterna från Kreml och förhoppningsvis driva tillbaks dem till Ryssland.

Mats Marcusson

”På samma sätt kan USA, Storbritannien och vi hjälpa Ukraina att försvara sig mot den fascistiska Putinregimens terrorbombningar av Ukraina.”
Annons
Annons
Annons
Annons