Annons

Flytta inte Spängerskolans högstadium

Vi skriver till er som vårdnadshavare för elever på Spängerskolan i Arkelstorp. Spängerskolan är idag en F-9 skola, som för tillfället består till hälften av baracker. En välbehövlig renovering är att vänta.
Skola • Publicerad 20 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Spängerskolan i Arkelstorp, föräldrar engagerar sig för skolans framtid.
Spängerskolan i Arkelstorp, föräldrar engagerar sig för skolans framtid.Foto: Bosse Nilsson

Öppet brev till kommunfullmäktige i Kristianstad

Inom någon månad ska beslut fattas om Spängerskolans framtida form. Antingen som den är idag, en F-9 skola, eller en F-6 skola. Om det sistnämnda klubbas i kommunfullmäktige innebär det att våra barn i stället kommer erbjudas högstadieplats på Fröknegårdsskolan. Som vårdnadshavare och invånare i den norra delen av kommunen vill vi tydliggöra vår åsikt i denna fråga.

Annons

Skolans betydelse, utformning, kvalitet och läge påverkar inte bara eleverna i sig, den påverkar hela samhället. Inflyttning, utflyttning, föreningsliv, utveckling, arbetstillfällen och en mängd andra faktorer kommer att påverkas av detta beslut. Ska vi titta enbart på skolan i sig, finns där många faktorer som blir negativt påverkade vid en flytt av 7–9 till Fröknegårdsskolan.

Lång resväg för elever som redan bor i utkanten av upptagningsområdet, oro kring säkerheten i området kring skolan samt minskad frihet och fritid för barnen är bara ett fåtal exempel på faktorer som påverkar våra åsikter. Summan av det hela är att de allra flesta av oss vårdnadshavare är rörande överens om att vi vill ha våra barn kvar på Spängerskolan och att vi annars kommer välja andra skolor än Fröknegårdsskolan när vi gör val till högstadiet för våra barn.

Vi ställer oss frågan vad man som beslutsfattare anser vara fördelen med en sammanslagning, då forskning visar på fördelar för mindre, närliggande skolor. Forskningen visar också att den största förloraren vid en sammanslagning är de barn som redan är sårbara i vårt samhälle. Ska vi då fatta beslut som cementerar och till och med ökar de klyftor vi redan har?

Som boende i området runt Arkelstorp är vi väldigt glada för vad denna del av kommunen har att erbjuda. Som en av sex basorter, alla med F-9 skola, har kommunen som mål att Arkelstorp ska fortsätta var en servicenod.

Den har för tillfället mycket man kan önska sig. Det visar sig bland annat genom att det nu har börjat byggas villor igen, vilket inte har skett på många år. Samhället har ett stort attraktionsvärde vilket inte minst visar sig på bostadsmarknaden, där fastigheterna inte ligger ute länge förrän de blir sålda. Föryngringen är god, och många barnfamiljer har flyttat hit de senaste åren. Här finns god potential för framtida tillväxt.

Vi önskar att ni politiker lyfter blicken och funderar på vad målet är med den norra delen av kommunen? Att satsa på bygden kommer utveckla och göra den än mer attraktiv. Att dra ner på satsningar får den omvända konsekvensen. Den 25 april klockan 18.00 har politiker och ansvariga beslutsfattare bjudit in vårdnadshavare och invånare till möte på Spängerskolan om skolans framtid (anmälan till: mote25april@utb.kristianstad.se). Vi ser fram emot fortsatta diskussioner och hoppas att beslut som fattas bevarar vår levande landsbygd.

Cecilia och Christer Nyberg

Vårdnadshavare

”Ska vi då fatta beslut som cementerar och till och med ökar de klyftor vi redan har?”
Annons
Annons
Annons
Annons