Annons

Hallå, Europa! Klimatallvaret är här och nu

Hallå, Europa, hallå Sverige, politiker – känner ni till att i mitten av maj bröt ett gigantiskt isberg, sex gånger Manhattans storlek, loss från Antarktis? Anar ni hur stort det är? Dess konsekvenser?
Europavalet • Publicerad 3 juni 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sermeq Kujalleq-glaciären kalvar ut isberg i havet från Grönland. Ett annat jätteisberg är just nu på drift från Antarktis, påpekar skribenten varnande.
Sermeq Kujalleq-glaciären kalvar ut isberg i havet från Grönland. Ett annat jätteisberg är just nu på drift från Antarktis, påpekar skribenten varnande.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Det är viktigt att väljarna är medvetna om detta inför valet av företrädare till Europaparlamentet den nionde juni. Isberget, som av forskarna har fått namnet A-83, är 380 kvadratkilometer stort. För att förstå dess storlek kan vi jämföra med Hässleholms och Kristianstads kommungränser; inte enbart innerstäderna. Det behövs cirka 3,4 Isberg av A-83 s storlek för att motsvara Hässleholms yta och drygt 4,7 för att motsvara Kristianstads. Stort, eller hur? Eller som ett litet kuriosum, 1 055 Isberg för att motsvara ytan av Gamla Stan i Stockholm.

Trots det enorma isberget som för närvarande smälter och bidrar till havsnivåns höjning, är politikerna anmärkningsvärt fåordiga. Moderaternas toppnamn inför EU-valet Tomas Tobé, har liknat klimat diskussionen för ett ”sifferbingo”, vilket jag tolkar som att han anser att klimatforskarna inte är trovärdiga. Enligt forskarna, som vi har all anledning att ta på allvar, kommer ännu fler isberg att kalva från polerna om inget görs. Något som kan innebära att Kristianstad måste överges. För Hässleholm, som ligger betydligt högre över havsnivån, är läget inte lika akut.

Annons

Mitt förtroende för våra politiker är dessvärre lågt, vilket är anledningen till att jag inte är medlem i något parti. Men jag hoppas att väljarna den 9 juni lägger sin röst på ett av de partier som Naturskyddsföreningen, WWF och Sveriges Natur anser ha den bästa miljö och klimatpolitiken; Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Förhoppningsvis kan en röst på något av dessa partier bidra till att vi tar små steg mot att den ultimata klimatkatastrofen förhindras, att framtiden för våra barn och unga räddas.

Gay Glans

”Något som kan innebära att Kristianstad måste överges. För Hässleholm, som ligger betydligt högre över havsnivån, är läget inte lika akut.”
Annons
Annons
Annons
Annons