Annons

Hatet växer när folket berövas sina rättigheter

Jag håller med om din slutkläm: Make Love – Not War. För övrigt tycker jag att du förenklar ditt ställningstagande. Det mesta är bättre i Israel än i Palestina och därför kan man inte vara pro-Palestina, skriver du.
Palestina • Publicerad 11 maj 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Palestinier i Gaza sörjer sina döda som fallit offer i striderna.
Palestinier i Gaza sörjer sina döda som fallit offer i striderna.Foto: Adel Hana

Svar till Dennis Turesson Kb/NSk 6/5:

Konflikten har dock en bakgrund. 1948 fördrevs eller mördades 750 000 palestinier för att ge plats åt staten Israel. Deras ättlingar lever i stor utsträckning fortfarande i flyktingläger i länderna omkring och även i Gaza. En del har husnyckeln kvar till det hus deras förfäder ägde.

Annons

Att bygga en ny stat på stulen mark leder inte till fred. Palestinierna som bor i Israel är andra klassens medborgare och de som bor på Västbanken fördrivs och trakasseras ständigt av illegala bosättare. Med staten Israels goda minne. Gazas invånare har varit instängda och blockerade sedan 2007. Ett apartheidsystem har skapats.

När ett folk berövas sina rättigheter och sin framtidstro växer hatet och många radikaliseras. Gaza skulle kunna vara en blomstrande pärla vid Medelhavet om människorna fick leva i fred och frihet.

Jag försvara inte Hamas våld mot civila, men det bottnar i Israels förtryck och ockupation. Jag är inte heller emot judar, bara den förtryckande israeliska staten. Förre chefen för Israels underrättelsetjänst sa några kloka ord: Det går inte att utrota Hamas, de har en ideologi. För att ersätta den måste palestinierna få tillbaka sina mänskliga rättigheter.

Då kan ett bättre samhälle växa, där fokus ligger på kärlek och inte på krig. Det Israel gör nu är mord på civila, framför allt barn. Folkmord. De överlevande traumatiseras och radikaliseras och kriget fortsätter.

Make Love – Not War

Hilda Bjerstedt

”Jag är inte heller emot judar, bara den förtryckande israeliska staten.”
Annons
Annons
Annons
Annons