Annons

Helt feltänkt att det ska vara lika för alla

Det finns en enkel lösning för att öppna psykakuten i Kristianstad! Man läser gång på gång att ”det finns 300-400 lönetillägg i regionen så det måste bort och det ska vara lika för alla”.
Psykiatrikris • Publicerad 12 februari 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har skarpa förslag om hur psykiatrins bemanningskris kan lösas.
Skribenten har skarpa förslag om hur psykiatrins bemanningskris kan lösas.Foto: Lasse Ottosson

Det är ett totalt feltänk att det ska vara lika för alla! De platser som har sämre förutsättningar (och alltså inte har lika förutsättningar!) att få personal ska naturligtvis erbjuda extra förmåner såsom lönetillägg, minskad arbetsvecka, betalt pendlarkort, kilometerersättning med mera(för tågen kan man ju inte precis lita på).

Kategorisera Skåne i 3-4 olika kategorier av attraktivitet efter ort och yrke. Bestäm sedan centralt nivåer av möjliga extra förmåner per ort och yrke. På detta vis blir det inte 400 olika varianter utan ett genomtänkt upplägg som har avsedd effekt! Tillämpa dessa. Gärna möjlighet för personal att välja ur en ”pott” av olika åtgärder, så att de själva kan välja det som ger mest mervärde för dem.

Annons

Utvärdera efter ett år. Har de extra förmånerna gett avsedd effekt? Om ja, toppen, om nej, vad behöver justeras? Så får vi en tillräcklig bemanning även på orter som inte är Malmö/Lund. Politiker, ge detta uppdrag till era tjänstemän. Tjänstemän, ta ert ansvar och börja titta på detta idag! Jag inväntar svar.

Maria Mera

”De platser som har sämre förutsättningar (och alltså inte har lika förutsättningar!) att få personal ska naturligtvis erbjuda extra förmåner såsom lönetillägg”
Annons
Annons
Annons
Annons