Annons

Hjälp till i stället för att håna de drabbade

Att det råder stora översvämningar kring Finjasjön har ingen missat. Att en översvämning är en fruktansvärd händelse för de som drabbas, verkar en del har missat.
Översvämningar • Publicerad 30 januari 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vattennivån i Finjasjön stiger. Vänner, familj och grannar går samman för att rädda och skydda husen kring Finjasjön från det stigandet sjövattnet.
Vattennivån i Finjasjön stiger. Vänner, familj och grannar går samman för att rädda och skydda husen kring Finjasjön från det stigandet sjövattnet.Foto: Sofia Åström

Jag har blivit lärd sen barnsben att man i en kris stöttar de som har de svårt. För en del medborgare i kommunen verkar det inte vara lika självklart. På en populär sida som rapporterar om nyhetsläget kan man läsa: ”de borde inte få en krona från försäkringspengarna”, ”nu har de sjön i vardagsrummet” och ”sjöutsikten höjer värdet på fastigheten”.

Istället för att fotografera med era nya kameror, vandra in på folks tomter och dra skämt om sjötomter, kan ni fundera på vad som försiggår i alla drabbade hem i detta nu. Där bor människor som sliter dag och natt för att inte hela deras hem, deras trygghet, ska bli skadat för alltid. Hela deras värld har vänts upp och ner.

Annons

Trodde vi kommit längre i dagens samhälle än att göra sig lustig på någon annans bekostnad på detta vis. Tycker alla som känner sig träffade kan ta sig en funderare kring vad ni skulle vilja att andra sa/skrev/gjorde om ditt boende exempelvis brann ner eller förstördes av ett extremväder. På grund av miljöförändringar så är mer extremväder något som med tiden kommer bli ett allt större problem.

Att mitt i en rådande katastrof för en del människor i kommunen, säga att de inte borde få en enda krona eller antyda att de får skylla sig själva är fruktansvärt och närmast oförlåtligt. Jag skäms över att säga att jag kommer från samma kommun som er.

Besviken

”Där bor människor som sliter dag och natt för att inte hela deras hem, deras trygghet, ska bli skadat”
Annons
Annons
Annons
Annons