Annons

Ian Fernheden (SD): Skoglund äger egen sedelpress och spåkula

Det är alltid roande att läsa Martin Skoglunds (S) samhällsanalyser, som ofta bygger på att likt Ikaros sikta högt mot skyn för att framhäva sin härlighet; helst på bekostnad av sina politiska motståndare.
Politik i Kristianstad • Publicerad 9 februari 2024 • Uppdaterad 10 februari 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Returum öppnar för allmänheten 2019.
Returum öppnar för allmänheten 2019.Foto: Lasse Ottosson

Således kan vi läsa att vårt styre skulle ha en agenda om en bestämd nedmontering av kommunalt ansvar i byarna. Där han sedan påstår att jag står för en ”marknadifiering” av landsbygden. Bakgrunden handlar om att jag i en interpellation ställd från Pierre Månsson (L) svarade att jag ansåg att kommunalt köp av 45 tomter i ett bräde, under osäker efterfrågan och dessutom i lågkonjunktur vore både socialism och spekulation med skattebetalarnas pengar.

Därför ansåg jag det klokare och mindre riskfyllt att försöka sammanföra intressenter med befintliga markägare, eftersom man undersökt vem som äger vad. När det i andra delar av kommunen finns kommunala tomter som stått i decennier utan att bli sålda, är det enligt min uppfattning bättre att titta på mindre områden och lucktomter för att kunna presentera ett kommunalt utbud men också minska risken att sitta på för många svårsålda tomter.

Annons

Jag har aldrig sagt att vi inte ska köpa tomter över lag, utan endast dessa 45 i ett bräde vilket sedan Martin med flera generaliserat kring som ”marknadsfiering”. En ganska låg nivå, men kanske lurar den så kallade bommersviksandan någon ju mer man upprepar sig.

Det viktigaste är att man bygger och utvecklar där det är lämpligt. Tittar man på de platser där jag lekt som barn, i det som då var min hemkommun står det idag hyreshus på många platser; en ganska brutal förtätning jag inte vill se i Kristianstad. Därför vill jag passa på att lyfta vikten att man är rädd om grönområden, och framför allt funderar två gånger om det är lämpligt både naturmässigt men även om bebyggelsen rent estetiskt passar in. Sverige behöver fler vackra byggnader, och färre fyrkantiga lådor i betong.

Läser man vidare är det uppenbart att Herr Skoglund blandar äpplen och päron, där renhållningens ”minskade” (i verkligheten ej ökade så mycket som man önskat) ramar de facto handlade om att begränsa utbyggnaden av Returums andra del, något sedan Renhållningen själva bedömde kunde genomföras inom befintliga budgetramen. Därför blir det minst sagt ohederligt när herr Skoglund påstår att det handlar om att dölja markreserv för företagsetableringar i Degeberga, något som inte har med saken att göra. Men vad skriver man inte för att synas och höras där man bor?

Precis som jag alltid undrat över Skoglunds sedelpress i källaren där pengar aldrig är ett problem, förstår jag nu att han också äger en spåkula, eftersom han är kritisk till att vi innan förslagen om nedlagd busslinje respektive vårdcentral som ”bommats” igen (i verkligheten nu underställd Tollarps vårdcentral som filial) inte inkommit med kritik. Således får han gärna tills nästa gång titta i den, och inkomma med de orosmoln han ser; styret är så klart tacksamma om vi kan fånga upp saker innan någon lägger dem som förslag.

Ian Fernheden (SD)

Kommunalråd Kristianstads kommun

”Därför blir det minst sagt ohederligt när herr Skoglund påstår att det handlar om att dölja markreserv för företagsetableringar i Degeberga, något som inte har med saken att göra.”
Annons
Annons
Annons
Annons