Annons

Inte fel i att lära sig hushålla

För lite sedan gick socialdemokraternas Magdalena Andersson ut i media och talade sig varm för vikten av att höja barnbidraget. Barnfamiljer behöver verkligen mer att leva av.
Familj • Publicerad 18 september 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bra att lära sig fiska, inte bara få den serverad.
Bra att lära sig fiska, inte bara få den serverad.Foto: David Johansson

Jag är uppväxt i modestaden Borås och minns hur jag som tonåring varje år tjatade mig till en ny sommarkappa och en ny vinterkappa. Jag kunde stå på busstorget i stan och titta mig omkring och tänka att den där damen bär en kappa som är fyra år gammal och hon där borta har en kappa som är ännu mer ur mode.

När skolgången i Borås var slut kom jag till Hammenhögs lanthushållsskola på en terminskurs. Där fick jag kunskap för livet. Jag fick lära mig att hushålla.

Annons

Jag fick göra en avskrivningsplan på en vinterkappa. Kappan skulle användas i minst fem år! Varför finns inte dessa hushållsskolor längre? Varför började de läggas ner redan på 1960 - talet?

Jo, feministerna ansåg att de inte behövde den kunskapen eftersom killarna inte erbjöds den. Antalet sökande minskade därför mer och mer och hushållsskolorna gick i graven.

Nu är våra folkhögskolor hotade, dessa skolor som också ger kunskap för livet. De står med mössan i hand som tiggare, på grund av minskade statsbidrag. En bidrags minskning som påbörjades redan under socialdemokratiskt styre. Ingen kan slå sig för bröstet och påstå att de var mer generösa.

Ett kinesiskt ordspråk säger att vi ska lära oss att fiska, inte bara få fisken serverad. Vi har vant oss vid att köpa alltmer färdigbehandlade livsmedel. Ett exempel är lax som finns både i portionsbitar, halv sida och hel fryst utan huvud.

Kilopriset är mer än 300 kronor i bit, mer än 200 kronor för halv lax sida och för den hela drygt 100 kronor per kilo. Den senare efterfrågas så lite så affärerna kommer att sluta att sälja den.

Vem var det som sade att hemkunskaper är onödiga?

Siv Eriksson-Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons