Inte heller Ulf Kristersson hade tittat i Galileos teleskop

När Ulf Kristersson allt oftare har argumenterat för kärnkraft, mer kärnkraft och ännu mer kärnkraft som lösning på klimatkrisen, kunde jag till slut inte hålla mig längre. Kära nån, hur har du lyckats missa att vetenskapen säger något helt annat, kärnkraften räddar inte klimatet?
Världsåskådning • Publicerad 31 januari 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett av Galileo Galileis originalteleskop under en utställning på Nobelmuseet 2009.
Ett av Galileo Galileis originalteleskop under en utställning på Nobelmuseet 2009.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Min fru sa åt mig att lugna ner mig. Men jag fortsatte: jag tror fan ta mig att Kristersson fortfarande tror att jorden är planetsystemets mittpunkt. Nej, givetvis förnekar varken Kristersson eller hans regeringsunderlag den heliocentriska världsbilden. Men när han likt en dåres envishet propagerar för något vetenskapen vederlagt som en lösning på klimatkrisen, inbjuder han till sarkasmer. Då ser jag för mitt inre hur han skulle agerat om han levt på 1600-talet. När Galileo Galilei pulveriserade den kristna världsbilden med stenhårda fakta. När han i hjärta och tanke förblev sina vetenskapliga forskningsresultat trogna i stället för bibeln.

Med Kristerssons utspel om en kraftig utbyggnad av kärnkraften utesluter jag inte att han hade hyllat den katolska inkvisitionen när den dömde och straffade Galileo för kätteri när han bevisade:

  1. 1Att solen inte är blank som ett bärnstens smycke utan fläckig.
  2. 2Att månens yta är perforerad av berg och kratrar.
  3. 3Att också Jupiter har månar.
  4. 4Att jorden inte är planetsystemets centrum utan solen.
”Allt tycks Kristersson blunda inför. Lite som inkvisitionens heliga män gjorde när de ansåg att de inte behövde anta Galileos erbjudande att titta i hans teleskop.”

Galileos bevis var inte gripna ur intet utan ett resultat av hans vetenskapligt experimentella och observerande metoder. Metoder som dagens klimatforskare också tillämpar när de dömer ut nybyggnation av kärnkraften som klimatkrisens frälsare. Att klimatet inte kan vänta till 2033, 2038 innan nya reaktorer kan börja leverera el. Väl i drift tar det ytterligare tid innan kärnkraftverken hunnit kompensera klimatet för utsläppen de orsakat under byggnationen.

Som om detta inte är nog – inte med ett ord att Kristersson har övervägt att kriget i Ukraina innebär en omedelbar risk för ett kärnkraftshaveri i det som han annars definiera som vårt närområde. Allt tycks Kristersson blunda inför. Lite som inkvisitionens heliga män gjorde när de ansåg att de inte behövde anta Galileos erbjudande att titta i hans teleskop. Då hade de sett att solen har fläckar, månen berg och att det cirkulerar månar runt Jupiter.

Förblindade av ideologi, av sin religiösa tro, antog inkvisitionens heliga män inte Galileos erbjudande. Något jag vill hävda att Kristerssons regeringsunderlag också gör sig skyldig till i kärnkraftsfrågan även om det inte beror på religiösa utan ideologiska vanföreställningar.

Gay Glans

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.