Annons

Irans smutsiga proxykrig i Mellanöstern

Vad menas med proxykrig? Det betecknar ”ett krig på distans eller via ombud.” Iran är det enskilt största hotet mot fred i Mellanöstern. De stödjer alla milisgrupper/terrorgrupper i området.
Mellanöstern • Publicerad 28 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regimen i Iran är det största hotet mot freden i Mellanöstern, enligt skribenten.
Regimen i Iran är det största hotet mot freden i Mellanöstern, enligt skribenten.Foto: VAHID SALEMI

Att Hamas år efter år kan terrorisera oskyldiga i Israel genom att frekvent skjuta raketer beror på stödet från Iran. Även Hizbollah i Libanon och Islamiska Jihad är helt beroende av stödet från Iran.

Israel har sedan länge ett gott samarbete med Jordanien och Egypten, man var på väg mot avtal med Saudiarabien – Irans värsta konkurrent och samarbetspartner till USA. Efter Hamasdådet i Israel har alla arabländer backat från Israel – Iran har lyckats!

Annons

I Irak styr milisen genom att man via våld och hot dominerar även landets regering. Det är förbjudet att säga något negativt om Iran! Iran lever under tryck från USA och har varit beroende av dollar som förs över från Irak. Nu har Iraks tillgångar i USA strypts eftersom USA inte vill att Iran ska få tillgång till dollar. Iraks folk lider av brist på förnödenheter, skolans kvalité trappas ner och människor har tappat hoppet om en bra framtid. Inga långsiktiga satsningar för utveckling sker – men man röstar ändå på hamasstyrda partier!

Terrororganisationen Hamas talesperson i Libanon förnekar i en intervju 11 oktober med SVT att attackerna mot Israel planerades i Beirut. Däremot bekräftar talespersonen samarbete med Iran.

– Allt som sägs om planering i Beirut är försök att låta påskina att besluten fattats av Iran och Hizbollah, säger Hamas talesperson i Libanon Ahmad Abd al-Hadi till SVT:s utsända.

Det finns stöd, koordination och samarbete med företrädare för Iran och den shiamuslimska rörelsen Hizbollah, säger han till SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren.

För Hamasledaren Mohammed Deif bedöms den väpnade kampen mot Israel stå över allt annat. Han uppges sitta i rullstol och sakna både arm och ben efter sju mordförsök. Nu har hjärnan bakom helgens massaker blivit hjälteförklarad i vissa kretsar. Snacka om att vara full av hat!

Många palestinier har suttit i flyktingläger sedan 1948. Inget arabland har velat ha dem trots att det var deras egna ledare som lurade ut dem från Israel för att: ” Judarna skulle dödas och köras ut i Medelhavet”. Nu utnyttjas de ännu en gång genom Irans proxykrig i förhållande till Saudiarabien och USA!

Jag önskar att palestinierna skulle lyckas bli av med alla milisgrupper så att de genom samarbete med Israel skulle kunna utvecklas och få en framtid i fred.

Jag önskar att Irans ledare skulle släppa sina ambitioner om att dominera Mellanöstern för att istället kunna ge sitt folk fred och frihet i alla avseenden.

Ingemar Arvidsson

Glimåkra

Annons
Annons
Annons
Annons