Annons

Lagen gäller även för klimataktivister

Rune binder hela sin insändare kring en rapport där rapportören missuppfattat sitt mandat.
Klimataktivister • Publicerad 23 mars 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klimataktivister har inte alls rätt att bryta mot lagen, utan ska lagföras, påpekas i insändaren.
Klimataktivister har inte alls rätt att bryta mot lagen, utan ska lagföras, påpekas i insändaren.Foto: Christine Olsson/TT

Replik på Rune Stenholm Jakobssons insändare om ”Skydd för klimataktivister.”

Århuskonventionen säger: ”Konventionen fastställer att allmänheten ska ges möjlighet att delta i beslut som påverkar miljön, som till exempel planering av stora infrastrukturprojekt eller ändringar i miljölagstiftningen.”

Annons

Detta innefattar inte alls klimatfrågor utan enbart miljöfrågor vilket rapportören Michel Frost blandar ihop i sin rapport eftersom han även beskriver klimatdemonstrationer. Jag tror de flesta länder kommer uppfatta att rapportören gått långt utanför både sitt mandat och Århuskonventionens syfte.

Att Rune Stenholm Jakobsson tar till det här halmstrået för att hävda att olagligheter som klimatrörelsen genomför ska slippa lagföras blir mest pinsam. Olagligheter ska alltid lagföras i ett rättssamhälle. Motsatsen som i ett visst aggressivt grannland vill vi väl inte ha?

Torbjörn Redlén

”Olagligheter ska alltid lagföras i ett rättssamhälle. Motsatsen som i ett visst aggressivt grannland vill vi väl inte ha?”
Annons
Annons
Annons
Annons