Annons

Livsviktigt demokratiskt grovjobb – Nato hjälper inte mot SD

På denna tidnings debattsida påtalade jag fredag 15/3 behovet av mer än Nato för att skydda vår demokrati. På sätt och vis gav KD:s europaparlamentskandidat Teodorescu Måwe ett bidrag till lösning på frågan i DN-intervjun samma dag.
Dekokrati • Publicerad 26 mars 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristdemokraternas Alice Teodorescu Måwe (KD) satte bra fokus på SD:s rötter, anser skribenten
Kristdemokraternas Alice Teodorescu Måwe (KD) satte bra fokus på SD:s rötter, anser skribentenFoto: Christine Olsson/TT

Hon framhöll där det välkända problemet med SD:s odemokratiska, nazistiska och rasistiska förflutna.

Men då opponerar sig SD:s ordförande Jimmie Åkesson och en kaskad av hans anhängare.

Annons

De gör det inte i fri och granskande media, utan på sociala medier. Bland annat berömmer Åkesson sig för att ”göra grovjobbet”. Visst fog finns för detta. Efter att Jan Björklund och Annie Lööf lämnat scenen, hörs alltmer sällan från oppositionen om riskerna med SD:s historia visavi demokratin och det öppna rättssamhället.

Åkesson själv åtog sig grovjobbet 2014, då han initierade framtagandet av en vitbok om partiets historia. Arbetet har gått trögt, och författare blev för säkerhets skull en tidigare SD- medlem. Bara två av bokens totalt 11 kapitel utkom separat först efter 8 år, det vill säga 2022. Men redan i dessa båda första kapitel framgår att det var partiets nynazistiska dragkrafter som fångade SD:s nuvarande ledarskikt på 1990-talet. Vad de återstående 9 kapitlen avslöjar får vi inte veta förrän efter EU-valet – om ens då.

Man kan undra varför Jimmie Åkesson är så angelägen om att ”göra grovjobbet”? Mycket av det finns ju redan dokumenterat av oberoende granskare som Anna-Lena Lodenius, David Baas och Gellert Tamas. Så det måste finnas andra skäl. Ett av dem kan vara att resultatet av renhållningsjobbet rimmar besvärande väl med den bild SD har av sig själv, nämligen att man inte har förändrat sina värderingar och politiska idéer under lång tid.

En annan orsak till Åkessons upprördhet kan bottna i det som hans vapendragare Mattias Karlsson givit uttryck för gällande vitboken: ”Vet att bildandet av partiet är inget att vara stolt över.” och ”Jag får lite ont i magen av vitboken.”

Mer troligt är dock att Åkesson blivit van vid att styra och ställa med regeringen – och att göra det utan invändningar. Samtidigt provocerades Åkesson av det Klimatpolitiska rådets råsop

mot klimatpolitiken. SD bär det ultimata ansvaret för att ha tvingat klimatfiaskot på regeringen.

Slutligen irriteras Åkesson av att grovjobbets resultat om SD:s historia blottlägger förklaringen till hans senaste förslag:

1) Befogenhet för polisen att frihetsberöva folk utan brottsmisstanke; 2) Begränsad yttrandefrihet; 3) Osäkerhetszoner (visitationszoner); 4) Livstidsstraff för 13-åringar; 5) Angiverilag, 6) Befogenhet för regeringen att utvisa människor utan domstolsprövning.

Närmare än så kommer man näppeligen nationalsocialismens metoder. Nato-medlemskap hjälper föga mot dylika frihetsinskränkningar. Demokratiskt grovjobb behövs.

Crister Albinsson

”Närmare än så kommer man näppeligen nationalsocialismens metoder.”
Annons
Annons
Annons
Annons