GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Många hyresgäster blir lidande om höghuset byggs

Replik angående det starkt ifrågasatta tänkta bygget av ett höghus utmed Hantverkargatan i Hässleholm.
Störningar • Publicerad 27 januari 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Området redan har inslag av störande motorljud samt hälsofarliga avgaser från motorfordon.
”Området redan har inslag av störande motorljud samt hälsofarliga avgaser från motorfordon.Foto: TT/arkiv

Affärsvärlden är ingen form av välgörenhet. Framför allt inte i dagens moderna värld. Den kan rentav emellanåt vara skoningslös.

När det gäller till exempel fastighetsbranschen finns den inte sällan etablerad på börsen. Därför att syftet i första hand är att berika aktieägarna så mycket som det är möjligt.

Det primära är inte alltid en omtanke om hyresgästerna utan de utgör ett nödvändigt inslag i det ekonomiska vinstintresset.

Av omnämnda skäl är det inte överraskande att någon vill uppföra ett höghus utmed Hantverkargatan. Vilket med relativt stor sannolikhet kommer att drabba de, som redan bor i dess närhet. Därför att området redan har inslag av störande motorljud samt hälsofarliga avgaser från motorfordon med anledning av dess närhet till bland annat Kristianstadsvägen.

Att under dessa omständigheter ge förutsättningar för ytterligare motorfordonstrafik med dess störningar är, enligt min mening, på gränsen till ansvarslöst.

Eftersom det tänkta bygget redan nu blivit kontroversiellt och inte enbart med anledning av de argument som redan nämnts i min insändare utan även av estetiska skäl kan man ställa sig frågan hur bygglov kunnat ges? Om nu sådant finns och planer på ett höghus förekommer.

”Varför har till exempel inte en större krets getts möjlighet till att kunna överklaga ett eventuellt bygglov?”

Med anledning av att tanken på det tänkta bygget redan börjat bli infekterad är det av största vikt att beslutsfattaren/beslutsfattarna avseende eventuellt bygglov öppet redovisar i Norra Skåne följande:

Vem har tagit eventuellt beslut om byggnadslov? Under vilka omständigheter togs i så fall sådant beslut? Hur kunde sådant beslut beviljas med tanke på att många hyresgäster i området boende kan bli lidande på grund av ett höghus? Varför har till exempel inte en större krets getts möjlighet till att kunna överklaga ett eventuellt bygglov eftersom många kommer att bli berörda?

Slutligen vill jag tillägga att de flesta hyresvärdar är mycket bra sådana. Därför är det olyckligt att ett eventuellt höghus skadar förtroendet för hyresfastighetsbranschen. Åtminstone hos de som kommer att bli lidande.

Klas-Håkan Petersson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.