Annons

Mest anmärkningsvärt är att detta utspelar sig i vår tid

Varför anses Sverigedemokraternas nazianstrukna historia vara så mycket värre än Centerpartiets?
Den frågan ställer P. O. Hallqvist, Lund, den 19 oktober. Det finns ett svar.
Nazism • Publicerad 26 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige var under 1930- och 40-talet inte förskonat från nazistiskt och rasistiskt tankegods. Särskilt Skåne utmärkte sig. Sådana idéer har en lång historia, men i och med Hitler och nazismen fick de en förnyad spridning.

Hos många människor i varje generation tycks de här idéerna ligga under ytan och släpps lösa när betingelserna tillåter det. Därför måste också varje generation vara på sin vakt. Att partiet SD, med rötter i nazismen, idag befinner sig i Sveriges riksdag och i praktiken ingår i en regering är någonting oerhört.

”Bondeförbundets minst sagt solkiga historia utspelade sig på 1930- och 40-talet. Då var jordmånen för extrema rörelser till höger sedan länge bearbetad.”
Annons

Bondeförbundets minst sagt solkiga historia utspelade sig på 1930- och 40-talet. Då var jordmånen för extrema rörelser till höger sedan länge bearbetad.

SD bildades 1988. Det är den stora skillnaden. SD var under de första åren en sekt, hårt ansatt av det demokratiska Sverige. Att det partiet i en framtid skulle hålla i taktpinnen i en nybildad högerregering fanns inte på världskartan.

Det anmärkningsvärda är alltså att detta utspelar sig i vår tid – med all den kunskap och erfarenhet som nu finns. Det anmärkningsvärda är inte att Bondeförbundet, Centerpartiets föregångare, spelade på rasismens tangenter under 1930- och 40-talet. Det var många som gjorde det, då.

Ulf Löfgren

Annons
Annons
Annons
Annons