Annons

Miljöpartiets engagemang kan inte viftas bort

Svar till insändare från Lars Nord den 30 mars.
Paradiset • Publicerad 1 april 2022 • Uppdaterad 4 april 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Planen för Paradiset möjliggör förtätning av bostäder, kontor och handel, skriver Dolores Öhman (MP).
Planen för Paradiset möjliggör förtätning av bostäder, kontor och handel, skriver Dolores Öhman (MP).Foto: Stefan Sandström

Alla vet att miljöpartiet väcker starka känslor. Lars Nords insändare den 30 mars förvånar mig. Jag trodde inte att Nord var en av de som starkt ogillar hållbar utveckling. Han beklagar att Miljöpartiet gick med på godkännande av planen för Paradiset i nämnden.

Planen för Paradiset möjliggör förtätning av bostäder, kontor och handel. Förtätningen är något som Miljöpartiet gillar eftersom det behövs nya och fler bostäder i Sverige. Genom förtätning kan det byggas med närhet till befintlig infrastruktur, service och handel. Samhällets totala kostnader minskar när befintlig infrastruktur används, jordbruksmark tas inte i anspråk och de boende behöver inte använda bilen för sina vardagssysslor.

”Genom förtätning kan det byggas med närhet till befintlig infrastruktur, service och handel.”
Annons

Samtidigt jobbar Miljöpartiet för att förbättra skyddet av naturen och göra den tillgänglig för alla. Vi yrkade för att naturvärden skulle inventeras, restalliansen, C och SD sa nej. Vi motionerade för att skyndsamt inrätta 11 nya naturreservat i närheten av kommunens tätorter, alla partier utom V sa nej. Vi motionerade för etableringen av våtmarker nära Hovdala, motionen blev besvarad. Vi vill att alla bostäder ska ha max 300 meter till ett grönt område.

Att utveckla kommunen och samtidigt skydda miljön är fullt möjligt. Det som saknas är viljan. Planen är inte behandlad i kommunfullmäktige än. Där kommer Miljöpartiet yrka för att naturvärden som försvinner när Paradiset byggs ska kompenseras genom att nya anläggs i närheten av planområdet. Risken är stor att restalliansen och SD men även Björn Widmark och andra etablerade partier viftar bort förslaget.

Något som inte kan viftas bort så enkelt är Miljöpartiets engagemang för en hållbar utveckling. I alla år har vi jobbat för en grönare och skönare kommun och vi kommer att fortsätta kämpa i samma riktning framöver. Ju fler som röstar för oss desto större skillnad kan vi göra. Det ska kanske Lars Nord fundera på när han lägger sin röst den 11 september.

Dolores Öhman (MP), gruppledare i Hässleholm

Annons
Annons
Annons
Annons