Annons

Mina barnbarn – blivande kanonmat?

Med vilken rätt kräver ÖB Micael Bydén och statsminister Ulf Kristersson att mina barnbarn ska vara beredda att dö för Sverige i händelse av krig? Argumentet att det är ett demokratiskt fattat beslut har jag svårt att acceptera.
Sverige och Nato • Publicerad 3 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varken statsministern eller ÖB har rätt att kräva att svenska soldater ska dö för Sverige, anser skribenten som förordar civilt motstånd om vi blir ockuperade.
Varken statsministern eller ÖB har rätt att kräva att svenska soldater ska dö för Sverige, anser skribenten som förordar civilt motstånd om vi blir ockuperade.

Det är majoritetens övergrepp på mina barnbarns, enligt FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna artikel tre, rätt till liv.

Ska jag förmå mina barnbarn att gå ut i krig om oddsen att överleva är små? Och om de överlever riskerar de att bli traumatiserade resten av livet. I USA dog lika många vietnamveteraner av självmord som i strid.

Annons

Förstå mig rätt. Jag värderar demokratin. Men för en ung person; är den värd att ge sitt enda liv för? Älskade barnbarn. Ni har livet framför er, jag det mesta bakom mig. Trots det förväntar jag mig att ni, om tvunget, går i döden för mig och Sverige. Är det svaret ÖB och Kristersson anser att jag ska ge mina barnbarn? Ert land, kära ni, är viktigare än era liv. Lyssna på statsministern så förstår ni: ”Det handlar om att med vapen i hand och med livet som insats försvara Sverige”.

Jag önskar att alla läste. Erich Maria Remarques bok ”På västfronten intet nytt” (1928). Läsningen är ofta plågsam; diametralt annorlunda än den förminskning av krigets helvete som de värnpliktiga serveras i rådande upprustningsiver. Aldrig något om det Remarque upplevde vid fronten; att man spydde, pissade, sket ner sig och ropade på mamma innan de flesta av dem dog. Jag klandrar dem inte. Det hade jag också gjort.

Nyligen visades ett TV- reportage med två mönstrande ungdomar: ”Det är en dröm som håller på att förverkligas, att bli soldater”, sa de till den leende reportern. Som om det gällde en försvunnen katt som återvänt till ett lyckligt pensionärspar. De unga pojkarnas entusiasm var slående. Att likna vid min egen, när jag som barn lekte krig med mina kamrater.

I stället för att blint stirra fast vid evig upprustning som lösning på världens problem, måste vi testa andra alternativ. Genom ett massivt civilt motstånd, med maskningsaktioner och mäktiga generalstrejker, bekämpar vi en eventuell ockupant. Antikrigsaktioner som vi koordinerar med antimilitarister i andra länder. Inte ens Putin mäktar med ett sådant motstånd.

Så räddar vi våra barn och barnbarn, så skonar vi miljontals liv och viktig infrastruktur. Och kanske viktigast – mänskligheten ges möjlighet att eliminera klimatkrisen så att generationer tusentals år efter oss, kan födas och leva meningsfulla liv. Klimatångesten som miljontals unga genomlider, måste vi ta på allvar. Inte förminska och håna som allt fler gör idag. Viktigt att veta; planeten tål inte ytterligare ett storkrig. Då är det kört.

Som svar på min inledande fråga; om ÖB och Kristersson har rätt att kräva att våra unga ska dö för Sverige blir därför ett Nej. De har inte den rätten. De tar sig rätten, vilket är en stor skillnad.

En tanke - skulle jag resonera annorlunda om jag och min fru saknade barn och barnbarn? Kanske.

Gay Glans

medlem i Svenska Freds

”Som svar på min inledande fråga; om ÖB och Kristersson har rätt att kräva att våra unga ska dö för Sverige blir därför ett Nej. De har inte den rätten. De tar sig rätten, vilket är en stor skillnad.”
Annons
Annons
Annons
Annons