Annons

Moderaterna agerar oärligt mot både väljarna och vården

Det är dags för Moderaterna att komma med korrekt fakta. Vi ska anställa 3 500 ytterligare personer i den skånska sjukvården – det lovade de skånska Moderaterna i ett pressmeddelande inför valet 2022.
Sjukvård • Publicerad 24 mars 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Region Skåne förtjänar politiker som håller de löften som ges. Det är dags för Moderaterna att vara ärliga mot såväl sjukvårdspersonalen som väljarna.”, påpekar centerskribenterna.
”Region Skåne förtjänar politiker som håller de löften som ges. Det är dags för Moderaterna att vara ärliga mot såväl sjukvårdspersonalen som väljarna.”, påpekar centerskribenterna.Foto: Region Skåne

Drygt två år senare beslutar nu sjukhusstyrelsen på Skånes Universitetssjukhus att antalet heltidsanställda ska reduceras med 5 procent, vilket motsvarar 640 heltidsanställningar. Beskedet är ett i raden av svikna vallöften. Att lova en sak innan valet och göra en annan efter valet tycks inte enbart ha blivit ett mantra på nationell nivå, utan även i Region Skåne.

Ekonomiåret 2023 blev dystert för Region Skåne och inför år 2024 spåddes ännu mörkare tider. Regionen led av inflationen med ett högt ränteläge, skenande pensionskostnader, samt ökade kostnader för livsmedel, energi och bränsle. En ljuspunkt var att inflationen förväntades att vara nere på en lägre nivå år 2025.

Annons

Mot bakgrund av det valde Region Skånes styrande partier, precis som Centerpartiet, att lägga en minusbudget. Som konsekvens av detta lovade de skånska Moderaterna att sjukvården skulle skonas. Även statsminister Ulf Kristersson försäkrade oss om att vården skulle skonas. I februari lovade han på bästa sändningstid att Tidö-partierna är beredda att satsa ordentligt med resurser. Några veckor senare meddelade regeringen att man skjuter till extra pengar till regionerna, varav drygt 800 miljoner kronor går till Region Skåne.

Tillskottet är välkommet, men långt ifrån tillräckligt för att uppfylla det moderata löftet om en skonad sjukvård. Det dröjde därefter mindre än en vecka innan den styrande Treklövern började lägga sparkrav på regionens verksamheter. Precis tvärtemot det man lovade både i valet och inför budgetåret 2024. 108 miljoner ska sparas på primärvården, 200 miljoner för sjukhuset i Helsingborg och nu senast Skånes Universitetssjukhus som ska spara drygt 1,1 miljarder.

Vi i Centerpartiet har respekt för att vissa besparingar behöver göras. Regionen behöver göra en grundlig genomsyn av ekonomin och då krävs också vissa insatser.

Men att som Moderaterna gång efter annan lova mer personal och en skonad sjukvård, för att sedan göra tvärtom, är ytterst märkligt. Agerandet är fullkomligt oärligt mot både väljarna och sjukvården. Region Skåne förtjänar politiker som håller de löften som ges. Det är dags för Moderaterna att vara ärliga mot såväl sjukvårdspersonalen som väljarna.

Charlotte Bossen (C)

Gruppledare regionfullmäktige

Birte Sandberg (C)

Gruppledare Regionfullmäktige

”Men att som Moderaterna gång efter annan lova mer personal och en skonad sjukvård, för att sedan göra tvärtom, är ytterst märkligt. Agerandet är fullkomligt oärligt”
Annons
Annons
Annons
Annons