Annons

Mörka krafter växer till i land efter land

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.
Förintelsen • Publicerad 30 januari 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statsminister Ulf Kristersson (M) hälsar på Ruth Berlinger, Förintelseöverlevande, i Stockholms stora synagoga på Förintelsens minnesdag förra året.
Statsminister Ulf Kristersson (M) hälsar på Ruth Berlinger, Förintelseöverlevande, i Stockholms stora synagoga på Förintelsens minnesdag förra året.Foto: Anders Wiklund/TT

En del av Göran Rosenberg debattinlägg i Expressen 27 januari var läldig tänkvärd att läsa:

”Ett levande minne kräver en levande förbindelse till världen av i dag, och världen av i dag är en annan än när minnesdagen instiftades. Vad som hänt sedan dess är inte bara att ögonvittnena i stort sett är borta, vilket ofrånkomligen försvagar länken till det levande minnet, utan också att vi har fått se framväxten av partier och rörelser som ogärna vill minnas det som hände, än mindre vill dra några lärdomar av det. Som rentav talar samma slags språk som det som en gång förde Hitler till makten.”

Annons

Min mor och far kom till Sverige med de vita bussarna 1945 efter suttit i Auschwitz under något år. Jag ser hur mörka krafter får acceptans i land efter land, därför är det viktigt att påminna om vad dessa partier har orsakat.

Jerzy Michalski

”Jag ser hur mörka krafter får acceptans i land efter land, därför är det viktigt att påminna om vad dessa partier har orsakat.”
Annons
Annons
Annons
Annons