Annons

Naturen inte en nöjespark för folk med morbid hobby

Nu har jägarna dödat vargar i Skåne. Ojojoj, vargarna attackerade jakthundarna. Visserligen obekräftat och utan ett enda spår på hundarna, men trots det en accepterad förklaring av länsstyrelsen.
Natur • Publicerad 20 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi ska vara rädda om vargarna och i stället slänga ut jägarna från skogarna, anser skribenten.
Vi ska vara rädda om vargarna och i stället slänga ut jägarna från skogarna, anser skribenten.Foto: Privat

Men hur är det över huvud taget möjligt att man som jägare inte är medveten om att hundar och vargar inte går ihop? Det borde väl vara en grundläggande kunskap även för dem?

Vanligt folk har ju för länge sedan förstått att de inte ska ta med sin hund i vargrevir. Men inte jägarna. Kan de vara så att man rentav har med hundarna för att man hoppas få möjlighet att skjuta varg?

Annons

Är det inte rimligt att man låter bli att ta med sig hundar i områden med varg? Eller är det så att jägarna vill att vi ska utrota alla vilda djur och enbart ha tamdjur?

Har de inte förstått att vi inte kommer att överleva om alla vilda djur försvinner? Eller kan det vara så att jägarna med sin helgkurs i utbildning har missat att den rödlistade vargen är det viktigaste djuret i ekosystemen?

När nu jägarna har tagit på sig rollen som någon slags förvaltare av naturen (som klarar sig väldigt mycket bättre utan vår ”förvaltning”), borde de då inte ha tillräcklig kunskap? Det säger till exempel en hel del att det hittills enbart har varit situationer med jägare inblandade där björn har försvarat sig. Och det säger en hel del att björnhonor nu har sina ungar ett år längre hos sig eftersom man inte får skjuta honor med ungarna. Djur är inte dumma.

Det är inte demokrati att en liten minoritet ska förstöra naturen för en majoritet. Svenska folket vill inte utrota våra vilda djur. Vi vill kunna njuta av naturen utan att ständigt vara rädda för att någon jägare ska skjuta oss. Vi vill ha ett rikt djurliv.

Hur kan samhället ens tillåta en morbid hobby som jakt? Som betraktare på avstånd blir man både ledsen och förfärad över hur det går till. Släng ut jägarkåren – från skogarna, länsstyrelserna och Naturvåldsverket.

Tillsätt utbildat folk – ekologer och biologer – som troligtvis har vett att hantera den lilla spillra natur vi har kvar med varsamhet och förstånd. Det kan inte fortsätta så här. Naturen är ingen nöjespark för våldsverkare.

Anni Lönn

Etolog och viltrehabiliterare

Annons
Annons
Annons
Annons