Annons

Ödesval: Rösta för ett regnbågsfärgat Europa

Vi står inför ett viktigt vägval den 9:e juni nämligen valet till Europaparlamentet. För HBTQIA personer och för mänskliga rättigheter är det ett ödesval.
Europavalet • Publicerad 7 juni 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”SD sitter med en väldigt högerextrem partigrupp i Europaparlamentet och samarbetar med partier som har inför exempelvis HBTQ+fria zoner.”, påpekar skribenterna.
”SD sitter med en väldigt högerextrem partigrupp i Europaparlamentet och samarbetar med partier som har inför exempelvis HBTQ+fria zoner.”, påpekar skribenterna.Foto: TT/BLT

Ska EU vara gemenskap och sammanhållning eller ska EU vara splittrat och gå mot ett mer auktoritärt ledarskap där misstro sprids och ingen vi-känsla finns?

Under många år lovade de liberala i Sverige att vi aldrig kommer att samarbeta med det homofobiska och transfobiska parti som SD är. Nu förhandlar M, KD och L direkt med SD i budgetprocessen. Varenda lagtext som regeringen lägger fram är förhandlad med SD. Förutom vid ett tillfälle då M och L var tvungna att gå till hela oppositionen för att få igenom den nya könstillhörighetslagen som riksdagen röstade ja till den 17 april. Det är ett tydligt bevis på att statsministern inte har något ledarskap överhuvudtaget när han inte ens kan hålla ihop sin regering i denna fråga.

Annons

Det sägs att i EU-valet kommer M, L och KD inte samarbeta med SD. Men det är ett faktum att M och KD redan samarbetar med SD i EU. Och kan M, KD och L svika sina vallöften och sina egna väljare i Sverige så finns det inget som talar emot att man även skulle svika sina ideal i Europaparlamentet.

SD sitter med en väldigt högerextrem partigrupp i Europaparlamentet och samarbetar med partier som har inför exempelvis HBTQ+fria zoner. Det är partier som nationellt drivit igenom regler om vad som får stå i barnböcker. Dessutom samarbetar den högerextrema gruppen med en ännu mer ultranationalistisk grupp som i sin tur samarbetar med Ryssland. Europaportalen har gått igenom 2000 omröstningar och det visar sig att Sverigedemokraterna, som enda svenska parti, inte följer sin partigrupp. SD har istället de senaste fem åren röstat mer som Europaparlamentets yttersta höger där “Alternativ för Tyskland” och franska “Nationell samling” ingår. Är det verkligen ett sånt Europa vi vill ha?

Det finns fyra partier som vill något helt annat. Som på riktigt jobbar för allas lika rättigheter och värde på riktigt. S, V, MP och C vill se ett öppet och fritt Europa där du kan vara vem du vill och älska vem du vill. Kunna känna sig fri och trygg som HBTQ+ person i ett samlat i Europa för fred och internationell demokrati.

Vilket Europa väljer du?

Vi väljer ett samlat och regnbågsfärgat Europa där alla har samma värde. Rösta du också den 9:e juni!

Mathias Persson

Ordförande HBTQ+ Socialdemokrater I Skåne

Tony Nilsson

Vice ordförande HBTQ+ Socialdemokrater I Skåne

”Det är ett tydligt bevis på att statsministern inte har något ledarskap överhuvudtaget när han inte ens kan hålla ihop sin regering i denna fråga.”
Annons
Annons
Annons
Annons