Annons

Ökande administration eller rätt använd kompetens?

Kb/NSk har den senaste tiden rapporterat om den ökande administrationen i Region Skåne.
Vård • Publicerad 21 juni 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att det är ökat antal administratörer betyder inte att de inte jobbar med vården, skriver debattören.
Att det är ökat antal administratörer betyder inte att de inte jobbar med vården, skriver debattören.Foto: Jessica Gow/TT

I Kb/NSk 2022-06-09 framgår det att SD, med anledning av att det är för mycket administration och byråkrati i den skånska vården, vill att det görs en kartläggning över hur mycket administration det finns inom vården.

SD hänvisar till en rapport som Region Skåne köpte in 2019 från McKinsey-konsulter, samt till tidsstudier från primärvården. Frågan är om ytterligare en kartläggning behöver göras då det redan är klarlagt att vårdpersonal lägger stor del av sin arbetstid på administration. Det som däremot hade behövt kartläggas är vilka administrativa arbetsuppgifter som vårdpersonal utför samt vilken administrativ profession som hade kunnat utföra dessa istället, i linje med rätt använd kompetens.

Annons

I Kb/NSk:s granskning, ”Region Skåne växer redan snabbare än Skånes befolkning” 2022-06-14, framgår det att titeln vårdadministratörer har minskat med över 10 procent. Samtidigt som administratörer har ökat. De medarbetare som får innefattas i titeln vårdadministratörer är endast utbildade medicinska sekreterare. De medarbetare som arbetar med administration inom vården, men som inte är utbildade medicinska sekreterare, har titeln administratörer. Att administratörer inte tituleras som vårdadministratörer innebär således inte att de inte arbetar med vårdadministration. Man kan lätt få uppfattningen att den ökande gruppen administratörer inte arbetar i vården och inte avlastar vårdpersonal. Det stämmer inte.

”Att administratörer inte tituleras som vårdadministratörer innebär således inte att de inte arbetar med vårdadministration.”

Anledningen till att vårdadministratörer har minskat med 10 procent kan förklaras av stora pensionsavgångar i gruppen medicinska sekreterare och brist på utbildade medicinska sekreterare. Bristen på medicinska sekreterare innebär att Region Skåne istället anställer administratörer. Detta i linje med RAK (rätt använd kompetens), så att vårdpersonalens tid går till vården och inte till administration. Bristen på medicinska sekreterare är alltså en naturlig förklaring till att gruppen administratörer ökat.

Majoriteten av Visions medlemmar i Region Skåne är medicinska sekreterare. Medicinska sekreterare är de administrativa proffsen inom svensk hälso- och sjukvård. Med sin professionalism och digitala kompetens är de medicinska sekreterarna centrala för en fungerande vårdkedja liksom för patientsäkerheten. Men precis som inom de flesta andra vårdyrken så är det brist på medicinska sekreterare. Utbildningen till medicinsk sekreterare omfattar två års heltidsstudier på yrkeshögskola. Ändå har medicinska sekreterare en lägre genomsnittlig månadslön än personer med enbart gymnasieutbildning. Medicinska sekreterares löner är också sammanpressade – det skiljer väldigt lite i lön mellan nyutexaminerade medicinska sekreterare och erfarna medicinska sekreterare.

Bristen på medicinska sekreterare riskerar att öka om arbetsgivaren inte gör yrket mer attraktivt och erbjuder moderna arbetsvillkor och bättre löneutveckling. När medicinska sekreterare får utöva sin fulla kompetens så får vårdpersonalen mer tid med patienterna och servicen för patienterna förbättras. Bristen på vårdpersonal samt arbetet med RAK gör att medicinska sekreterare och administratörer behövs mer än någonsin. RAK innebär att administrativ personal får arbeta med det de är bäst på, administration, och vårdpersonal får arbeta med det de är bäst på, patienter.

Vision ser fortsatt att det finns administrativa arbetsuppgifter som vårdpersonal utför. Vi ser därför att arbetet med RAK måste fortsätta. Det skulle kunna innebära att anställda i gruppen ”administrativt arbete” blir fler i Region Skåne. Det innebär dock inte per automatik att patienterna får mindre vård, snarare mer.

Fanny Born, styrelseledamot Vision Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons