Annons

Osby ishall – en epok går mot sitt slut?

Vi har alla i tid och otid under många år kunnat följa alla vändningar kring Osbys ishall, i folkmun kallad ”Hangaren”. Efter många turer har nu ett beslut fattats, tyvärr ett beslut som inte var positivt utan snarare katastrofalt.
Osby ishall • Publicerad 30 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Show on ice: Come closer" åktes i Osby ishall 23 april 2022.
"Show on ice: Come closer" åktes i Osby ishall 23 april 2022.Foto: Carl-Johan Bauler

Anmärkningsvärt är att nämndemän och beslutsfattare anmäler sig jäviga eller råkar vara sjuka just när det tuffa beslutet ska fattas så en grupp om endast tre personer får stå med hundhuvudet.

Under rådande omständigheter och med nuvarande ekonomiska situation så är beslutet inte oväntat men ändå väldigt förödande.

Annons

Intressant att både Petra Gummesson och Lotte Melin påtalar hur eniga man varit och hur väldigt gärna man ville ha en ishall och att det hela tiden varit ”politikens intention”? Sen hur långt tillbaka då? Sen igår?

Om det hade varit så hade ishallen redan varit byggd eller renoverad med tanke på hur länge denna diskussionen pågått.

Men det är väldigt lätt att påstå när man står skyddad bakom beslutet som är fattat av de stackars resterande tre ledamöterna i nämnden.

”Man har ändå en hyfsad tid på sig nu att hitta någon annan möjlighet att ha sin isträning på, om man kan hitta det i kringliggande kommuner kanske, säger Lotte Melin (C). – Det är klart vi kommer fortsätta ha en dialog med dem. Vi vill gärna att de ska kunna fortsätta, tyvärr kan vi inte erbjuda någon is.”

Ni säger nej till följande:

Osby Konståkningsklubb, OKK, består av ca 75 aktiva medlemmar, varav en elitåkare i Sveriges högsta serie, fem A-åkare i näst högsta serien, sex B-åkare samt övriga ungdomar och barn i allt från skridskoskola till ungdomsgrupper. Dessa 75 åkare samsas om cirka 23 timmars träningstid på is i veckan. Utöver detta så arrangeras i höst två tävlingar, läger på höstlovet, isdisco för allmänheten samt vårens show med fem föreställningar. Tidigare OKK stått som värd för både DM, Skånespetsen och två-dagars läger för tränare som hålls av tränare på landslagsnivå.

Osby Ishockeyklubb, OIK, har cirka 365 medlemmar varav cirka 200 är aktiva och fördelade på 10 lag plus hockeyskola och tjejhockey.

Dessa 200 spelare samsas om 42 träningstimmar på is i veckan och utöver detta så tillkommer matcher, uppstartscamp, sportlovscamp, cuper som arrangeras i samarbete med ICA Supermarket och lockar lag från hela södra Sverige samt Danmark. DM-slutspel har arrangerats med goda vitsord från såväl deltagande föreningar som förbund.

Extra träningar som pusslas in på lediga tider där mor- och farföräldrar står för mathållningen och a-lagstränare ställer upp för våra barn.

OIK har ett representationslag som har högst publiksnitt i Sverige i förhållande till sin nivå, 1 076 personer på en fredagsmatch mot Glimma, behöver jag utveckla vilket intresse det finns i bygden?

Annons

Vi har dessutom förmånen att ha en liten isbana som dels används som kompletterande träningsyta men övrig tid är full med allmänåkande barn, ungdomar och familjer.

Så ni beslutsfattande politiker och tjänstemän, fundera på detta och känn efter om det känns rätt.

Daniel Malm, Osby

Annons
Annons
Annons
Annons