Annons

Östra Göinge hade gått i konkurs utan statsbidragen

Skattepengar är inte manna från himmelen skriver Andreas Söderlund (M) i debattartikel den tionde maj. Ja Andreas, vi får statsbidrag och Östra Göinge kommun får bland de högsta i landet.
Skattepengar i Östra Göinge • Publicerad 16 maj 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Illustrationen från Hanaskog som inte stämmer med verkligheten, enligt skribenten, eftersom få har råd att köpa bostäderna.
Illustrationen från Hanaskog som inte stämmer med verkligheten, enligt skribenten, eftersom få har råd att köpa bostäderna.Foto: Privat

Värdet för statsbidrag och utjämning till kommunen är det 27:e högsta i landet, med 31 335 kronor per invånare för vår kommun. För Osby kommun är det 22 518 kronor per invånare. Kommunens skatteintäkter är 43 187 kronor per invånare och för Osby kommun är det 48 658 kronor per invånare. Om vi inte hade fått dessa pengar hade Ö Göinge kommun varit i konkurs. Andreas antyder att det är sossarnas fel. Hur kan det vara sossarnas fel när statsminister är Ulf Kristersson och det är treklövern som styr?

Angående att ta ansvar som Andreas tycker att inte sossarna gör. Här är exempel på treklöverns stora imponerande ansvar: Bygga tio bostadsrätter i Hanaskog, som sedan står tomma, det finns inget intresse av att köpa dem. Nybyggnation av dyra hyreslägenheter som få invånare i Östra Göinge kommun har råd att hyra. Det har efterfrågats trygghetsboende i flera år, men nej det ska inte byggas. Har verkligen Hanskogsborna efterfrågat bostadsrätter?

Annons

Ett annat exempel är att renovera restaurang Tranan i Sibbhult för 14 miljoner kronor för SFI undervisning och lägga ned Mölleskolan, som då får stå tom. Även Sibbhultsborna betalar skatt och vad får de, jo en nedläggningav sin skola.

Angående det statsbidrag som vår kommun fick som var ämnat till dem som har daglig verksamhet, de som redan har en knaper ekonomi. Treklövern beslutade att skicka tillbaks dessa pengar, för att de som var ämnade att få detta bidrag, hade inkomst från försäkringskassan. Varför kunde inte denna utsatta grupp få detta bidrag för att åtminstone en gång i sitt liv få en liten guldkant på sin tillvaro? Här gäller det att sparka på den som redan ligger. Ett som är säkert hade S styrt i vår kommun, hade vi inte tagit det beslutet. Vi socialdemokrater arbetar för jämlikhet, demokrati och solidaritet.

Angående Sandras Frostenssons (S) initiativärende om konstnärlig gestaltning. Det nya kommunhuset kommer att kosta 85 miljoner kronor och det finns ingen budget för konstnärlig gestaltning. 85 miljoner kronor är väldigt mycket pengar, nog kunde konstnärlig gestaltning kunna ingå i den stora summa av pengar.

Ja som sagt var, det är val den 13:e september 2026 och då får stolta göingar göra sitt val. Att rösta på M som visar sitt ansvar genom att ödsla massor av miljoner kronor på nybyggnation av bostäder som de stolta göingarna inte har råd att hyra. Göingar som istället väljer att flytta från kommunen.

Eller rösta på socialdemokraterna som värnar om jämlikhet, demokrati och solidaritet. Socialdemokrater som tycker att alla stolta göingar är lika viktiga!

Lena Svensson

Socialdemokraterna

”Varför kunde inte denna utsatta grupp få detta bidrag för att åtminstone en gång i sitt liv få en liten guldkant på sin tillvaro? Här gäller det att sparka på den som redan ligger.”
Annons
Annons
Annons
Annons