Annons

Otack är världens lön för fredsrörelsen

Sverige har en lång tradition av att främja diplomati och medling, bland annat genom ett nära hundraårigt stöd till den Svenska Fredsrörelsen.
Krig och fred • Publicerad 18 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kung Carl XVI Gustaf på bild från Stortorget i Malmö vid firandet av kungens 50 år på tronen förr året.
Kung Carl XVI Gustaf på bild från Stortorget i Malmö vid firandet av kungens 50 år på tronen förr året.Foto: Johan Nilsson/TT

I december kom beslutet att regeringen stryper det stödet, som omfattade cirka 20 miljoner kronor. Det är ett hårt slag mot civilsamhällets arbete för en fredlig konflikthantering och förebyggande av konflikt. Afghanistan är ett av många exempel på hur militära insatser har misslyckats med att skapa hållbar fred.

Det har inte förekommit någon inkluderande fredsprocess. Civilsamhället har varit avgörande för att föra fram kvinnors röster. Att verka for fredliga och inkluderande samhällen är en viktig del av Agenda 2030.

Annons

Fred är en förutsättning for hållbar utveckling. Svenska Afghanistankommittén ställer sig bakom kravet på långsiktig finansiering av den svenska fredsrörelsen. Undertecknad är införstådd med att vi behöver, som världen ser ut, ett stark försvar, även om det kostar.

Men hallå! Det kan väl inte vara fel att det finns medborgare som vill arbeta för en fredligare värld. Kungen Carl XVI Gustaf poängterade i sitt tal nyligen, att Sverige vill arbeta för fred.

Uno Ahlin Osby

”Men hallå! Det kan väl inte vara fel att det finns medborgare som vill arbeta för en fredligare värld.”
Annons
Annons
Annons
Annons