Annons

Överkörda och ledsna – undersköterskor slår larm

I Göingemodellen står det att politiken stakar ut målen i verksamheterna och dessa utformar cheferna tillsammans med sina medarbetare.
Vård i Östra Göinge • Publicerad 6 juni 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Är vi inte värda någonting?, frågar sig skribenterna.
Är vi inte värda någonting?, frågar sig skribenterna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det låter ju bra men i verkligheten är det inte riktigt så, vi är nog många som jobbar inom vård och omsorg som just nu känner oss totalt överkörda, ledsna och inte speciellt uppskattade på våra arbetsplatser.

Man säger att vi är för många undersköterskor på kommunens äldreboenden och att kommunen är i ett ansträngt ekonomiskt läge då vi inte har fullt på våra avdelningar men samtidigt så inför man ett intagningsstopp på boende till våra boenden för att fylla Lindgården först?

Annons

Man ska bemanna efter beläggning utan hänsyn till vårdtyngden på avdelningarna, det resulterar i att man drar ner bemanningen utan någon som helst hänsyn till varken personal eller de boende och deras behov.

De av oss som är för många flyttas därför och ska ha så kallade “resurstjänster” vilket betyder att vi kan bokas precis varsomhelst i kommunala verksamheter, hur detta ska utformas har vi egentligen inte fått någon information om, bara att det är för verksamhetens bästa som vi blir flyttade från våra avdelningar.

Detta medför stor osäkerhet för oss alla, man mår dåligt psykiskt och känner sig inte värderad eller uppskattad som arbetstagare i kommunen. Samtidigt ska vi låtsas som att allt är bra, vi får inte berätta något för närstående till våra boende för de ska inte oroas.

Vi har ett kontaktmannaskap där vi bygger upp en relation till vår boende och deras närstående men vi får inte berätta att vi troligtvis inte kommer vara det längre, vi får inte ens göra ett snyggt avslut. Men det är grund till oro, vården av era nära och kära kommer att påverkas när personalen är slutkörda.

Det är grund för oro när våra scheman ändras, vissa får jobba heldagar (7-21), delade turer tillbaka.

Är vi inte värda någonting?

Hur ska man orka jobba på detta sätt?

Har vi inte rätt till ett liv utanför jobbet och ork till mer än att bara jobba?

Varför har ingen involverat oss i dessa beslut?

Varför kör man bara över oss?

Annons

Vill ni att vi ska säga upp oss/bli sjukskrivna när vi inte orkar mer?

Nej, ni chefer i Östra Göinge kommun borde göra om och göra rätt!

Ledsna och besvikna undersköterskor i Östra Göinge kommun.

”Samtidigt ska vi låtsas som att allt är bra, vi får inte berätta något för närstående till våra boende för de ska inte oroas.”
Annons
Annons
Annons
Annons