Annons

Polisens nuvarande situation är ohållbar – Ge dem allt stöd

Varje dag matas vi om nyheter om skjutningar med dödlig utgång och sprängningar i vårt samhälle. Vi vanliga människor är ständigt i riskzonen att bli utsatta för någon form av attentat.
Rättsväsende • Publicerad 23 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten resonerar kring polisens svåra arbetssituation. Vilden är från en polisövning i Hässleholm med ett 70-tal poliser och låtsasdemonstranter.
Skribenten resonerar kring polisens svåra arbetssituation. Vilden är från en polisövning i Hässleholm med ett 70-tal poliser och låtsasdemonstranter.Foto: Carl Johan Bauler

Detta för att vi råkar var på den platsen just då det händer. Orsakerna till denna fruktansvärda utveckling får andra människor uttala sig om. Det jag vill fokusera på är polisen och deras arbete.

Utan att ha någon form av statistik, kan jag lugnt påstå att mycket av polisens arbete idag läggs på att lösa gängrelaterade brott. Polisens organisation gör det inte lättare att utföra sitt arbete. En stor byråkratisk och osmidig organisation försvårar deras arbete.

Annons

Polisen utsätts dagligen i sitt arbete för en massa incidenter och faror. I vardagen är också poliser vanliga människor med familjer och anhöriga som självklart är oroliga för vad som kan hända dom på sitt arbete. Tänk Er själva att dagligen att gå till jobbet och ha anhöriga som ständigt är oroliga att något kan hända deras käraste!

Det finns generellt, inom vissa grupper, en stor negativ syn på polisen i Sverige. Polisen är den absolut den sista instans som vi människor måste vända oss till om något brott inträffat. För närvarade finns inget annat alternativ som kan ersätta polisen i ett demokratiskt samhälle.

Polisens arbetssituation i dag kan liknas vid en damm sprängfylld med vatten, den fylls på hela tiden och ingen avtappning sker, då blir belastningen övermäktig att hantera. Då brister allt och situationen blir okontrollerbar.

Tycker man att det är ok att gå till jobbet och bli bespottad eller få utstå att människor kastar gatsten eller dylikt mot en?

Jag har pratat med några av dagens poliser som är i tjänst och poliser som är pensionerade och man får uppfattningen att det finns någon form av uppgivenhet. Man har tappat tron på att kunna klara sin uppgift, det har gått för långt i den negativa brottsspiralen. Man tycker att man har verktyg för att hantera besvärliga situationer, nödvärnsrätten, då man kan behöva använda skjutvapen, men man drar sig för att gör det och den främsta anledningen till detta är att man kommer att få gå en tuff kamp efter att ha använt vapnet med jurister och byråkrater inom sin egna organisation. Man kan ställa sig frågan ”varför är då svensk polis utrustad med skjutvapen om man inte kan använda det”?

Som polis i en situation där du dragit ditt vapen mot en eventuell angripare, så har du några tiondelar av en sekund att avgöra vad han skall göra, använder du vapnet, så skall jurister i efterhand i en mysig kontorsmysig miljö bedöma i efterhand.

Alla människor har någon form av gräns där vi inte orkar/kan utföra vårt arbete på ett kvalificerat sätt. Vad händer enskilda poliser eller hela organisationen om dom inte orkar mer och brakar ihop, typ som andra arbetsgrupper i samhället, man sjukskriver sig för man orkar inte mer!

Det är inte konstigt att fler av poliser i yttre tjänst söker sig till någon form av administrativt arbete eller helt enkelt söker andra arbete. Polisen är sista utposten i ett demokratiskt samhälle. Ge poliserna allt stöd så kanske det finns möjligheter att rätta till situationen.

Krister Andersson

”Som polis i en situation där du dragit ditt vapen mot en eventuell angripare, så har du några tiondelar av en sekund att avgöra vad han skall göra”
Annons
Annons
Annons
Annons