Annons

Primärvården självklart nav för en god och nära vård

Det senaste året har en rad nedläggningar skett i den skånska primärvården, samtidigt har kostnaderna för den redan dyra akutsjukvården skenat.
Vården i Skåne • Publicerad 17 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ge regionerna förutsättningarna att sköta sitt uppdrag och låt medborgarna känna att de kan lita på svensk sjukvård oavsett om de bor i Trelleborg, Landskrona eller Osby.”, säger centerskribenterna.
”Ge regionerna förutsättningarna att sköta sitt uppdrag och låt medborgarna känna att de kan lita på svensk sjukvård oavsett om de bor i Trelleborg, Landskrona eller Osby.”, säger centerskribenterna.Foto: Bertil Ericson / TT

Något som kan ses som kontraproduktivt med ett skånskt minusresultat på 3,8 miljarder. Ska vi komma till rätta med Region Skånes ekonomi är centralisering fel väg att gå.

Nationellt ses primärvården som ett självklart nav i omställningen till en god och nära vård. Vi kan därför bara beklaga att Region Skånes styrande partier varken väljer att beakta nationella rekommendationer eller lyssna på Centerpartiet. Det gör vården dyrare och skapar hål i regionens ekonomi.

Annons

Samtidigt görs nu en total genomlysning av den regionala primärvården, där en ny utbudsstrategi ska tas fram. Centerpartiet ser med stor oro på hur denna strategi kan påverka mindre vårdcentraler. Vi befinner oss redan i en stor omorganisation för att ställa om till Nära vård, låt den få komma på plats och låt den få förutsättningar att lyckas istället för att skapa nya omorganisationer gång på gång.

Både på nationell och regional nivå förespråkar de styrande Kristdemokraterna en statlig styrning av sjukvården. Centerpartiet menar att även en sådan styrning är kontraproduktiv och riskerar att leda till ännu mer centralisering. Nästan alla statliga myndigheter har under det senaste decenniet centraliserat sina verksamheter till större orter. Vi ser med stor oro på att en sådan koncentration även skulle ske i den skånska vården, med en statlig styrning.

Finansministern konstaterar att läget i svensk ekonomi är svårt med en svag tillväxt och en låg efterfrågan på arbetskraft. Det bör regeringen ha i beaktande innan de skapar stora samhällsomvandlingar för att ytterligare centralisera makten till regeringskvarteren.

Samtidigt är det och ska det vara statens ansvar att skapa förutsättningar för regionerna att upprätthålla god och nära vård. Där finns många brister.  Som det ser ut i dagsläget så detaljreglerar staten sjukvården med riktade statsbidrag, det är både dyrt och kräver enorma administrativa resurser. Resurser som borde läggas där de hör hemma- inom regionernas verksamhet.

Regionernas ekonomi behöver långsiktiga planeringsförutsättningar. Centerpartiet vill att vi gemensamt ska skapa goda förutsättningar för att upprätthålla en hälso- och sjukvård i världsklass. En vård som finns nära människorna som berörs. Så våra medskick till regeringen och de styrande partierna i Skåne är följande: ge regionerna förutsättningarna att sköta sitt uppdrag och låt medborgarna känna att de kan lita på svensk sjukvård oavsett om de bor i Trelleborg, Landskrona eller Osby.

Charlotte Bossen (C)

Gruppledare Centerpartiet i Skåne

Leif Sandberg (C)

Gruppledare Centerpartiet Sveriges Kommuner och Regioner.

”Ska vi komma till rätta med Region Skånes ekonomi är centralisering fel väg att gå.”
Annons
Annons
Annons
Annons