Annons

Säga upp vårdpersonal helt fel väg att gå för Skåne

Personalneddragningarna som kommer att ske på sjukhusen i Skåne får långsiktiga negativa konsekvenser.
Vården i Skåne • Publicerad 18 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Seniornätverket oroar sig för vårdens utveckling i Skåne.
Seniornätverket oroar sig för vårdens utveckling i Skåne.

Den viktigaste resursen i sjukvården och äldreomsorgen är personalen, och vi behöver alla som är kompetenta och intresserade.

Inför det senaste valet satte moderaterna upp målet att Region Skåne ska öka personalen med 3 500 personer. Målet kändes orealistiskt högt eftersom det är brist på utbildad personal i vården. Men att det i mitten av mandatperioden skulle vändas till personalneddragningar är ändå ett oväntat moderat svek.

Annons

De ekonomiska problemen på sjukhusen i regionen löses inte genom att minska antalet anställda, utan det krävs en genomgripande förändring av arbetssättet som gör att sjuksköterskor och undersköterskor kan koncentrera sig på vården. I den sannolikt tillfälliga ekonomiska krisen bör den moderata regionledningen också prata med sina partikamrater i regeringen för att öka statsbidragen.

Även kommunernas äldreomsorg dras med stora problem och i det tysta kan det också innebära personalminskningar. Det är fel väg att gå, om vi ska komma till rätta med bristerna i äldreomsorgen måste vi ta till vara personalens vilja att göra verksamheten bättre. Det är allt för vanligt att arbetet är toppstyrt och att personalens kunskaper inte används på rätt sätt.

Ytte Hjert

Ingrid Karlsson

Knut Persson

Centerpartiets seniornätverk i Skåne

”Det är fel väg att gå, om vi ska komma till rätta med bristerna i äldreomsorgen måste vi ta till vara personalens vilja att göra verksamheten bättre.”
Annons
Annons
Annons
Annons