Annons

SD måste ta sitt ansvar för vårdslakten i Skåne

De fyra högerpartierna M, SD, KD och L har gått fram som en ångvält över primärvården i östra Skåne sedan de kom till makten efter valet 2022.
Vården i Skåne • Publicerad 25 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Primärvårdsnämndens andre vice ordförande Jonas Esbjörnsson kritiserar SD för att bedriva en vårdslakt i Skåne.
Primärvårdsnämndens andre vice ordförande Jonas Esbjörnsson kritiserar SD för att bedriva en vårdslakt i Skåne.Foto: Mikael Persson

En lång rad mottagningar har lagts ner och tidigare beslutade satsningar har rivits upp. I media har det beskrivits som en vårdslakt. Vårdcentralen och barnavårdscentralen i Degeberga har lagts ner och ersatts med filialer.

Hästveda har förlorat både sin distriktssköterskemottagning och sin BVC-filial. Kvälls- och helgmottagningen i Sjöbo är stängd och Köpingebro står nu utan BVC-filial. Flera av besluten fattades dessutom på ett otillåtet sätt och hölls hemliga för oppositionen.

Annons

Arkelstorp hade blivit lovad en distriktssköterskemottagning och Simrishamn en ny vårdcentral, men så fort högerpartierna vunnit valet svek de sina löften och meddelade att det inte skulle bli några nya mottagningar trots allt.

Nu väntar ytterligare nedskärningar under 2024. Högerpartierna har drivit igenom ett sparpaket som bland annat innebär att 70-80 vårdarbetare ska bort från primärvården. Än en gång är det östra Skåne som drabbas hårdast. Där ska över 38 miljoner sparas in, mer än i någon annan del av regionen.

Det är nog inte många som blir förvånade över att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna struntar i de som bor utanför de större städerna. Men det fjärde partiet i styret, Sverigedemokraterna, har sedan länge försökt framställa sig om ett landsbygdsvänligt parti.

Därmed har de också lyckats vinna många väljare i de mer glest befolkade delarna av Skåne. Men det var förstås när de fortfarande var i opposition. När de väl fick chansen att komma till makten sålde de snabbt ut sina väljare på landsbygden i utbyte mot fina och välbetalda poster som vice ordförande i en lång rad nämnder.

Inga av högerpartiernas nedskärningar hade varit möjliga att genomföra utan Sverigedemokraternas stöd. De är ett direkt resultat av de två budgetar som högerpartierna kommit överens om tillsammans. Och Sverigedemokraterna har aktivt röstat för varenda nedläggning och inställd satsning som varit uppe för beslut.

Trots det vägrar de ta ansvar för sin politik och sina svikna vallöften. Inför regionfullmäktiges sammanträde den 9 april hade jag skickat in en interpellation till Sverigedemokraternas regionråd Marlen Ottesen, där jag bland annat frågade varför de drivit igenom nedläggningarna om de kommer fortsätta vara med och stänga mottagningar i östra Skåne.

Det var uppenbarligen obekväma frågor. Istället för att gå upp i talarstolen och förklara sig valde Sverigedemokraterna, med stöd av de andra högerpartierna i styret, att stoppa debatten och förhindra interpellationen från att ställas.

Här visar Sverigedemokraterna sitt sanna jag. Först lovar de att stå upp för väljarna på landsbygden och i mindre orter. Sedan sviker de sina löften och driver igenom en vårdslakt över hela östra Skåne. Och därefter stryper de den demokratiska debatten så att de ska slippa ställas till svars. Det är djupt ohederligt. Men framför allt är det ynkligt.

Det finns dock fler ställen att debattera på än i regionfullmäktige. Jag möter gärna vem som helst av dem, var som helst i Skåne. Varför inte i Degeberga eller Hästveda, om de inte är för rädda för att se dem som drabbats av deras nedskärningar i ögonen? Jag hoppas att de ska hitta modet att ta debatten. Men framför allt hoppas jag förstås att de ska börja leva upp till vad de lovat sina väljare på landsbygden.

Jonas Esbjörnsson (S)

Annons

Andre vice ordförande för primärvårdsnämnden

”Här visar Sverigedemokraterna sitt sanna jag. Först lovar de att stå upp för väljarna på landsbygden och i mindre orter. Sedan sviker de sina löften”
Annons
Annons
Annons
Annons