Annons

Se till att ta ansvar för er politik

I den pågående politiska debatten har det framkommit oroande tendenser som påminner om historiska händelser vi lovat oss själva att aldrig upprepa.
Samhälle • Publicerad 8 februari 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Richard Jomshof (SD) kritiseras av skribenterna för att han vill förbjuda muslimska symboler.
Richard Jomshof (SD) kritiseras av skribenterna för att han vill förbjuda muslimska symboler.Foto: Lars Schröder/TT

Vi ser att Sverigedemokraternas agerande och utspel, som ofta präglas av rasistiska undertoner, inte möter tillräcklig kritik eller motstånd. Deras utspel liknar rakt av förslag som kan kopplas till 1930-talets Tyskland, en jämförelse som tycks ha tappat sin resonans hos delar av den svenska politiska högern.

Sverigedemokraterna lovade i valrörelsen guld och gröna skogar åt alla, såsom löften om en förbättrad energipolitik, inkluderande av tandvård i sjukförsäkringen och kraftiga pensionshöjningar. Dessa löften har ersatts av förslag som kan betraktas som djupt problematiska. Vi ser utspel med förslag om rivning av moskéer, förbud av halvmånar (islams symbol) som också likställs enligt Richard Jomshof med hakkors, indragning av medborgarskap, strypt stöd till oppositionen, förbud mot utländska butiksskyltar, samt möjligheten att döma unga individer, så unga som 13 år, till livstids fängelse.

Annons

Ytterligare oroande är regeringens nyligen framlagda förslag, som nu behandlas av riksdagen, om visitationszoner, en sänkning av åldersgränsen för kostnadsfri tandvård och ökade befogenheter för polisen att beslagta personlig egendom under vissa omständigheter. Dessa åtgärder bär risker för allvarliga integritetsintrång, där till exempel gåvor från familjemedlemmar kan tas i beslag om man inte kan uppvisa kvitto eller årsinkomst. Visitationszoner kommer också leda till starkare misstro gentemot polisen. Vi ser också kraftiga nedskärningar till kulturen, 94procent av landets kulturskolor står inför omöjliga nedskärningar.

Samtidigt bevittnar vi oroväckande förändringar inom sjukvården. Trots tunga ord från statsministern och ministern för civilt försvar om vikten av civil beredskap står vi inför omfattande nedskärningar inom sjukvården. Med 17 av 21 regioner som planerar betydande nedskärningar, personaluppsägningar och minskade vårdplatser skulle inte vi påstå att man värnar om den civila beredskapen.

Det är anmärkningsvärt att Sverigedemokraterna, i ljuset av dessa nedskärningar, riktar anklagelser mot Socialdemokraterna för bristande beredskap och sårbarhet i samhället. De bör påminnas om att det är de moderatledda regeringarna som har genomfört de privatiseringar inom vårdsektorn som nu skapar problem. Således bör ansvaret för den nuvarande situationen inom den civila beredskapen i högsta grad läggas på Moderaterna.

Denna utveckling väcker allvarliga frågor om riktningen för svensk politik och samhället. Det är av största vikt att väljarna ser vad som pågår och inte låter samma sak hända i Europa när nu ett EU-val stundas.

Melvin Holmberg

Karlskrona

Tilde Jarl

Hässleholm

”Vi ser utspel med förslag om rivning av moskéer, förbud av halvmånar (islams symbol) som också likställs enligt Richard Jomshof med hakkors”
Annons
Annons
Annons
Annons