Annons

Sent ska syndaren vakna om lantbruket

Farfar och morfars knogar blödde och ryggen värkte efter dagens slit med att skapa mer betesmark som ibland senare blev odlingsmark.
Lantbruk • Publicerad 19 mars 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Generationers slit på markerna kastades bort, konstaterar skribenten.
Generationers slit på markerna kastades bort, konstaterar skribenten.Foto: Christian Hylse

Allt detta för att slippa den svält som deras mor och farföräldrar genomled och där vänner fick emigrera till USA. Det tog dem deras hela livstid att dubblera sina gårdars odlingsmark.

Nu tog det mig bara några dagar att plantera skog på allt, precis som hela socknen tvingas göra. Långa fina rader av gran, tall eller lärk till hundra procent där ingen tillåtelse av till exempel asp, ask, rönn, sälg, vide med mera får förekomma. Alltså den mat som älgar och övrigt klövvilt äter. Gårdarna som innehöll allt för en biologisk mångfald är nu totalt steril. Även de flesta människor har flyttat. I många socknar idag får föräldrarna skjutsa barnen en mil för att de ska ta bussen, i orter där butiken ligger på gångavstånd går bussen var tredje minut. Socknen som hade tre butiker tre mackar, bank, skola, taxi, cykelhandlare med mera dör sakta men säkert.

Annons

Varför fortsatte inte vi då bonnaungar med vårt arv! Nej övriga svenskar ville äta billig importerad mat, myndigheter klassar rött kött som farlig och kor och får rapar och fiser vilket är dåligt för klimatet.

Nu har de kloke kommit på att om våra barn ska få uppleva pensionen så måste vi bygga upp en näringspyramid igen som i botten består av biologisk mångfald och i toppen av människan. Så klart kan vi inte ha kvar Putin och andra idioter som för krig.

EU kommissionen bestämde att Sverige ska bland annat tredubbla betesmarken (idag 465 000 hektar ) alltså göra samma sak som min farfar och morfar gjorde en gång i tiden. Då kostade svett, blod, tårar och lite pengar. Nu kostar det bara en jävla massa pengar.

Jag undrar vem som skall betala? Vem ska äta det röda köttet för det vita köttet är dåligt lämpade till betesmarker. Hur ska vi göra med rapar och fisar och kanske köra bil på det. Helt klart är ju att betesmark, inägor mark med betande djur startar hela närings pyramiden från botten. Men det är bara en del av det som måste göras för den biologiska mångfalden.

Ett talesätt som jag hört verkar stämma. Första generationen ärver, andra generationen förvärvar tredje generationen fördärvar.

Niklas

”Hur ska vi göra med rapar och fisar och kanske köra bil på det.”
Annons
Annons
Annons
Annons