Annons

Sista spiken i kistan för Osby kommun

På måndag är det dags för fullmäktige i Osby att ha sammanträde för att eventuellt slå en sista spik i Osby kommuns kista.
Krisen i Osby • Publicerad 28 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är pessimistisk inför måndagens fullmäktigemöte i Osby.
Skribenten är pessimistisk inför måndagens fullmäktigemöte i Osby.Foto: Marcus Enochsson

Under ett par månader har vi fått höra att politikerna vill slopa yrkesutbildningar på gymnasiet, flytta in Yrkesskolans IM på Ekbackeskolan och lägger ner en fotbollssatsning på gymnasiet som varje år växer i sin popularitet. De vill också lägga ner delar av skolan i Killeberg och trots att bygget av ett nytt blåljushus är i full gång så vill de skära ner på brandkåren. Många av dessa nedläggningar kommer inte innebära besparingar på länge men kommunen är i kris nu. Är kommunen säkra på att de vänt på varje sten för att hitta andra besparingar som kan göra skillnad nu?

Varför hörs det inte mer om de besparingar som redan gjorts? Varför talas det inte mer om alla besparingar som kommunens skolor redan gjort och hur mycket de sparat åt kommunen? Besparingar som på sikt kommer innebära att det blir ännu tuffare för eleverna i grundskolan. Vem kommer ta hand om de elever som inte kommer uppnå sina mål. Vilka kostnader kommer uppstå i anknytning till detta?

Annons

Politikerna säger sig ha all information de behöver inför måndagens möte. Ändå står det i tidningen att de inte svarat på gymnasieskolornas frågor. Vad blir konsekvensen om de har fel? Har Osby råd att göra fler misstag? Kommer de beslut som fattas på måndag vara rätt eller bara ännu mer fel? Hur det än blir så kommer det vara invånarna i Osby kommun som kommer få stå för notan. För politikerna har själva sagt det. Besparingarna av de förslag som klubbas på måndag kommer inte nu, utan eventuellt om ett par år. På ett par år kan det hända mycket.

Orolig

Annons
Annons
Annons
Annons