Annons

Skandalen Fröknegårdskolan får bara fortsätta

Att ”Bara en tredjedel av eleverna som gick ut Fröknegårdskolan förra året hade godkänt i alla ämnen.” är en ren skandal men tystnaden kring det extremt pinsamt.
Skola • Publicerad 19 mars 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varför accepteras de usla betygen på skolan?
Varför accepteras de usla betygen på skolan?Foto: Lasse Ottosson

Ändå accepterar samhället att en skola i Kristianstad som specifikt ligger på Gamlegården tillåts uppvisa sådana usla betyg hos våra ungdomar.

Här bär rektorer ett ansvar och att resultatet endast skulle gälla enstaka årskullar måste vara den sämsta förklaring man kan få. När vi idag i Kristianstad brottas med gängmord och kriminalitet i förorterna måste ambitionen ändå vara högre hos skolförvaltning och politiker.

Annons

Vi ser inga förbättrade resultat år efter år och det är rent sagt för jävligt att våra unga inte ska få den goda skolgång som kan hjälpa dom ut från förorten, de usla siffrorna kan vi vända genom att höja ambitionen och tilltron till förändring. Vi måste ställa ansvariga till svars och kräva handlingsplaner som inte bara samlar damm på rektorernas bord. Vad säger utbildningsnämnden?

Vi behöver mycket mer läxhjälp när föräldrarna kämpar med integration och försöker komma in på en arbetsmarknaden som diskriminerar och trångboddheten ännu en faktor av flera till misslyckandena.

Vi behöver fler behöriga lärare, lägst behöriga lärare finner vi just i Gamlegårdens skolor som är idiotiskt när behovet är störst där. Ungdomar hänger på Gamlegårdens centrum och skolkar bara några steg ifrån lärarnas fikarum. Samhället behöver kraftsamla för förändring och politiker samt tjänstemän inse och erkänna skuld för denna negativa och förödande utveckling. Dessa dåliga resultat kommer hemsöka oss i flera år framöver genom kriminalitet och missbruk som är resultat av utanförskap. ABK som kommunalt bolag har en stor roll i området att spela, man kan göra mer och öppna alla stängda källarlokaler som tidigare användes för läxhjälp och annan fritidsverksamhet av diverse föreningar tidigare, men som idag är kafferum till vaktmästare och förråd.

Att föreningar i området erhållit hundratusentals kronor från skolverket i läxhjälpsbidrag utan insyn och granskning är skrattretande och bedrägeri. Jag har själv ringt skolverket år efter år och påtalat slöseriet av läxhjälpsbidraget utan att få gehör. Att förenings lokaler där läxhjälp skulle bedrivas varit stängda det mesta av tiden väcker ju verkligen frågetecken. Har vi gett upp helt enkelt om våra ungdomar? Och accepterar gängmord ,dåliga skolor och dålig framförhållning hos ansvariga politiker och förvaltningar?

Det krävs inte många hjärnceller för att inse att ansvarsutkrävning och samverkan är ända vägen framåt, så lite förtjänar i alla fall våra unga som är vår framtid i slutändan. Vi behöver inte pajkastning utan bara erkänna att misslyckanden kvarstår på Gamlegården och på Fröknegårdskolan samt en förändring ett måste. Erfarenheten säger mig som uppväxt i en 3.a med 7 syskon, att genom utbildning går det. Jag och mina syskon blev enhetschef, akademiker, lärare, revisorer med mera.

Abdikarim Hassan

”Att föreningar i området erhållit hundratusentals kronor från skolverket i läxhjälpsbidrag utan insyn och granskning är skrattretande och bedrägeri.”
Annons
Annons
Annons
Annons