Annons

Skolan, dags att börja leverera

Under många år har politiken i Östra Göinge satsat miljontals kronor på skolan, allt för att höja kunskaperna hos barn och ungdomar. En väldigt klok investering.
Skolan i Östra Göinge • Publicerad 2 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur länge ska Daniel Jönsson Lyckestam (M) nöja sig med de uteblivna resultaten trots Skolresan?
Hur länge ska Daniel Jönsson Lyckestam (M) nöja sig med de uteblivna resultaten trots Skolresan?Foto: Carl-Johan Liljedahl

Men trots dessa stora satsningar så lyser resultaten med sin frånvaro. År efter år har resultaten legat lägre än genomsnittet i riket. Varje år har politiken försvarat och förklarat resultaten med hjälp av olika anledningar, framförallt så har argumentet ”det tar tid att vända utvecklingen” framförts.

Man kan tycka att det är väldigt vänligt av politiken att försvara sina lärare. Men borde det inte vara dags att ställa lite krav? Skolresan, som Jönsson Lyckestam kallar det, började för mer än 8 år sedan. Så min stilla undran är; hur lång tid ska det ta? Borde vi inte se någon förbättring nu? Det vi kan konstatera är att extra resurser inte har löst problemen. Så vari ligger problemet? Är Östra Göinges barn mindre begåvade eller benägna att ta till sig kunskap än andra?

Annons

Hänger det på en kultur där föräldrar inte tycker att det är så viktigt med utbildning? Eller är det kanske så att Östra Göinges lärare inte håller måttet? Som före detta lärare så tror jag på det sistnämnda i kombination med en kultur i många hem som inte är studiemotiverade. Men oavsett studiemotiverade hem eller inte så faller det tillbaka på våra lärare. Så hur länge ska politiken acceptera att resultaten uteblir? Hur länge ska lärare och rektorer i Östra Göinge få komma undan med dåliga bortförklaringar som att det tar tid? När ska lärare och rektorer rannsaka sig själva och anpassa sin utbildning till de elever som de dagligen möter och är där för? Det är dags att ställa krav och det är dags för Östra Göinges lärare att börja leverera.

Fd Lärare

”När ska lärare och rektorer rannsaka sig själva och anpassa sin utbildning till de elever som de dagligen möter och är där för?”
Annons
Annons
Annons
Annons