Annons

Skrytbygge halvtomt – i byn som Osby övergav

För ett par år sedan stod den nya förskolan klar i Killeberg. En investering med tilltagen plats för många barn, i enlighet med framtidsvisionen för Killeberg med omnejd och Osby Kommun.
Killeberg • Publicerad 22 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten oroar sig för utvecklingen i Killeberg. Bilden är från invigningen av förskolan Nya Trulsagården.
Skribenten oroar sig för utvecklingen i Killeberg. Bilden är från invigningen av förskolan Nya Trulsagården.Foto: Pontus Svensson

Efter en tvärvändning 2023 blev halva skolan kvar när mellanstadiet flyttade till Osby. Det mäktiga bygget står nu och skäms, omgivet av den vackra naturen, som ett lejon som tappat pälsen. Det tillfälligt sviktande elevantalet som då kännetecknade hela Sverige kunde vänt om byn fortsatt var attraktiv.

Nu ekar istället lokalerna halvtomma med en liten F-3-skola i B-form och ytterligare en avdelning som stängt på förskolan.

Annons

Tio minuter norr om byn (tidigare sex minuter med Krösatåget innan byns tågstation lades ned), planerar Älmhults kommun, med dess rika kultur- och fritidsutbud, intensivt för bostäder och skolor för att tillgodose en ökad inflyttning.

Fd Killebergsbo

Detta vill vi inte läsa 2030!

Nuvarande Killebergsbo

”Nu ekar istället lokalerna halvtomma med en liten F-3-skola i B-form och ytterligare en avdelning som stängt på förskolan.”
Annons
Annons
Annons
Annons