Annons

Studentfirandet har urartat till svindyr galenskap

Jag är en ensamstående pappa med tre barn, min äldste ska i sommar ta studenten. Men vad är det som hänt? En sån liten bagatell som mössan till exempel. När jag tog studenten så valde man själv mellan Lund och Uppsala modellerna, sen var det klart.
Studenten • Publicerad 22 mars 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Men grabbens klass fick besök av nån hurtig säljare för ett väldigt elakt, men väldigt smart företag. Av detta företag får man ett inlogg på deras hemsida, där ska man sedan designa sin mössa. Wow så häftigt! Guldtråd, broderat namn, med mera. Han gjorde en mössa, som kostade cirka 2 000 kronor! Tvåtusen! Hans mamma lyckades till slut hjälpa honom ta bort lite ändringar och fick ner priset något, men det var inte lätt. Allt ska vara krångligt som att gå ur Postkodlotteriet. Min mössa hade jag en enda gång, sen låg den i ett förråd tills den blev uppäten av möss! Jag kikade runt lite och man kan köpa de klassiska mössorna för 150 kronor, 350 kronor för en lyxigare variant. Men det duger inte längre.

Sen har ytterligare ett väldigt elakt, men väldigt smart reseföretag kommit på nåt annat smart. Att arrangera “studentresor” vid Kristi himmelsfärdshelgen. Denna resa går till något partyställe, där blivande studenter får bo på dåliga hotell till överpris, och måste såklart ta ledigt från skolan. Man erbjuds också att uppgradera sitt resepaket med lite förmåner, det vill säga mer sprit och fest. Totalpris mellan 7-10 000 kronor. Detta borde vara brottsligt, men det är näst intill obligatoriskt, du vill väl inte missa att åka och festa en vecka? Tänk så kul alla andra kommer ha.

Annons

Tycker vi föräldrar att det här är ok? Vill vi låta sluga företag “tvinga” våra studenter till att åka på supar-resa och köpa egendesignade mössor för tusenlappar? Jag önskar så att det här hade kommit upp på ett föräldramöte, långt innan allt skulle bokas. För då hade jag blivit PP, Pinsamma Pappa, direkt! Stått upp och propagerat för hur kul de kan ha utan att slänga sparpengar till giriga, elaka företag.

Det är försent att påverka denna gång, men om tre år är det dags för nästa student för min del. Jag hoppas jag inte är ensam om att tycka såhär.

”Pinsamma Pappan”

”Denna resa går till något partyställe, där blivande studenter får bo på dåliga hotell till överpris”
Annons
Annons
Annons
Annons