Annons

Sverige har åtagit sig att skydda klimataktivister

Alla tycker något om klimataktivister. Särskilt om vilka metoder man väljer. Eftersom flera lokala klimataktivister har uppmärksammats och Sofia Nerbrant kritiserar Greta Thunberg, vill vi förtydliga att Sverige sedan länge åtagit sig att skydda miljöförsvarare som använder civil olydnad.
Olagliga klimataktioner • Publicerad 19 mars 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den här typen av aktioner där motorvägstrafik stoppas tycker skribenten inte bara är helt i sin ordning enligt de mänskliga rättigheterna, det är dessutom allas vår plikt att skydda demonstranterna.
Den här typen av aktioner där motorvägstrafik stoppas tycker skribenten inte bara är helt i sin ordning enligt de mänskliga rättigheterna, det är dessutom allas vår plikt att skydda demonstranterna.Foto: Återställ våtmarkerna

Sverige har nämligen i god demokratisk anda skrivit under Århuskonventionen. Civil olydnad för miljön är allas demokratiska rättighet och man får, enligt konventionen, inte heller trakassera miljöförsvarare. Så det är dags att alla vaknar upp och ställer in sin moraliska kompass.

Århuskonventionens specialrapportör, Michel Forst, ger nu svidande kritik mot svenska politiker, domstolar, åklagarmyndighet, media och ordningsmakt.

Annons

Hur lyder då konventionen? Ju, fritt översatt har du rätt att utöva fredliga miljöprotester, även genom civil olydnad, inom vissa gränser. Ytterligare att förföljelse, straff eller trakasserier av allmänheten som försöker utöva denna rättighet, bryter mot artikel 3.8 i konventionen. Skyddet gäller just miljöfrågor och inte andra frågor såsom att protestera mot höga bensinpriser. Att vara fredlig är en grundbult, men det ska mycket till för att något ska anses vara icke fredligt.

Vi måste alltså alla skärpa till oss. Trakasserar man klimataktivister så bryter man mot mänskliga rättigheter. Politiker och media har ett särskilt ansvar i detta. Det är inte bara något vi tycker från vår förening – det är vad Sverige på demokratisk väg har beslutat om. Det innebär rent juridiskt att det ska vara okej att bryta mot lagen om det är en fredlig protest för miljön – lite beroende på omständigheterna.

Forsts rapport tar också upp hur just Sverige bryter mot konventionen, exempelvis: ”I Sverige har fredliga demonstranter fått allt fler böter för att ha deltagit i en protest och bötesnivån har ökat”. Även de omtalade sabotagedomarna mot klimatdemonstranter tas upp och sätter Sverige i skamvrån. Mer kan man höra i radioprogrammet P1 Konflikt den 19 januari som också tar upp rättssäkerheten.

Ulf Kristersson kallade rebellmammorna för ”totalitära krafter” och ett ”hot mot demokratin”. Det kom med i rapporten och medierna får också en känga: ”Förutom att publicera uttalanden från politiska personer använder medierna själva ofta nedsättande och ärekränkande språk för att beskriva miljöförsvarare och deras handlingar”. Det är kritik som indirekt pekar ut Sofia Nerbrant med hennes villfarelser om civil olydnad som icke-demokratiska metoder (Ledare 5/10 2023 och 12/3 2024). Den som behöver bli vuxen är hon själv, som främst behöver läsa på. Vår förening utövar inte civil olydnad, men vi står upp för mänskliga rättigheter.

Rune Stenholm Jakobsen

Ordförande i Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla

”Vi måste alltså alla skärpa till oss. Trakasserar man klimataktivister så bryter man mot mänskliga rättigheter.”
Annons
Annons
Annons
Annons