Annons

Sverigedemokraterna tar ansvar

Den styrande treklövern i Osby föll då Centerpartiet och Moderaterna inte kunde komma överens gällande budget. Centerpartiet tänker lägga fram förslag om skattehöjning medan Moderaterna menar att en skattehöjning är utesluten. Sverigedemokraterna håller med Moderaterna i denna fråga, vi kan inte ta mer pengar från invånarna bara för att kommunen förvaltat tidigare medel oansvarigt.
Osbykrisen • Publicerad 30 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inte ta mer pengar från invånarna, säger SD.
Inte ta mer pengar från invånarna, säger SD.Foto: Henrik Montgomery/TT

Lotte Melin (C) säger att utan en skattehöjning skulle man behöva säga upp en fjärdedel av de anställda inom kommunen. Hur hon kan göra ett sådant uttalande kan vi inte förstå. Kommunens totala personalkostnad för 2022 var 733 miljoner kronor. En fjärdedel av detta blir 183 miljoner medan en skattehöjning med en krona genererar ett tillskott på 30 miljoner till kommunens kassa.

Nog för att antalet anställda redan har reducerats under innevarande år, men det skulle åtminstone handla om en skattehöjning motsvarande fem, sex kronor, är det detta Centerpartiet kommer att föreslå?

Annons

Dessvärre har kommunens låneskuld eskalerat rejält senaste sju åren och någon amortering har ej gjorts på närmare 20 år, detta måste förändras framöver. Men innan det är möjligt måste vi ta oss igenom 2024 som verkar bli det tuffaste året. Man har redan gjort stora anpassningar i den lagstadgade verksamheten, framförallt inom skolan. Vi menar att man nu behöver se över de delar av verksamheten som inte är lagstadgade, det vill säga icke kärnverksamhet, såväl verksamheter som tjänster.

Sverigedemokraterna kommer göra allt för att undvika en skattehöjning, det måste ske andra besparingar för att få kommunens ekonomi i balans.

Jonas Mattson & Robin Hallberg

Sverigedemokraterna Osby

Annons
Annons
Annons
Annons