Annons

Ta ert förnuft till fånga – satsa på Tyringe och framtiden

Vi som bor utanför Hässleholms stadsgräns – tillhör vi A- eller B-laget? Föreningslivet är en av grundpelarna i vårt samhälle. Det skapar sammanhållning, utbildar, främjar fysisk aktivitet och bidrar allmänt till en meningsfull fritid för alla som vill vara med.
Simhallen i Tyringe • Publicerad 1 juni 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att satsa på Tyrs hov är att satsa på framtiden, resonerar skribenten.
Att satsa på Tyrs hov är att satsa på framtiden, resonerar skribenten.Foto: Pontus Svensson

Till de styrande i Hässleholms kommun: Unga och äldre, sport eller andra alternativ – det finns något för alla. Tack vare alla som på olika sätt engagerar sig, ledare eller de som på annat sätt bidrar till verksamheten, möjliggör denna samhällsbärande funktion.

På samma sätt måste vi ha ett fungerade arbetsliv – företag och arbetstillfällen- det är fundamentet för att vi ska skapa ekonomisk tillväxt och välstånd för oss alla.

Annons

Hässleholm är en landsbygdskommun, det är Skånes till ytan största kommun och det bor fler människor i byarna utanför staden än inne i Hässleholm. Detta verkar dock inte de styrande i kommunen inse. Allt ska koncentreras till Hässleholm. Rabatterna in till stan är smyckade med blomsterarrangemang av alla dess sorter, det planeras nya bostadsområden på alla möjliga och omöjliga ställen, det byggs idrottshallar och sist men definitivt inte minst, ny sim- och badanläggning.

Vad blev det över till oss som bor utanför stan? Vi är många som kämpar för att hela kommunen ska leva, även våra mindre samhällen och byar. Vi bidrar till vårt gemensamma välstånd och borde vara en viktig del av kommunen men ofta känns det inte så. Folket i Tyringe byggde med egna pengar sin fantastiska anläggning Tyrs hov. Det är just att den är komplett som gör den så unik, här finns ishall, bowling, idrottshall, styrketräning, lokaler för brottning och inte minst vår fina simhall.

På senare år byggdes också Tyrehallen via finansiering av Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse, det vill säga även här är det folket i byn, kunderna i banken, som indirekt har möjliggjort denna unika inomhusarena. Är inte vi i Tyringebygden värda vår anläggning mera?

Men oavsett hur lite eller mycket pengar man än har så är det ändå viktigast att man ser helheten, ser till att man har kontroll över vad som sker.

Inget av detta tycks råda när det gäller våra simhallar. Byggkostnaderna och driften för nya simhallen på Österås tycks ändras vecka till vecka. Inte ens de ansvariga vill längre vara med i projektet. Debatt- och information om konsekvenser för de andra anläggningarna tycks man inte vilja ha. Ena året renoverar man de befintliga anläggningarna för många miljoner kronor för att stunden efter besluta om nedläggning och förklaringen är att man hade tänkt göra om simhallen till en fritidsgård.

Det känns som ett desperat försök att dölja avsaknad av strategi. Som utomstående frågar man sig dock vad de nya ytskikten i badanläggningen på väggar och tak ska fylla för syfte i fritidsgården? Likaså undrar man vad man budgeterat för driften av fritidsgården?

Hur ser man på de negativa konsekvenser detta beslut medför för undervisningen i skolan, både vad gäller sim- som övrig undervisning när barnen ska transporteras till Hässleholm?

Ta ert förnuft till fånga, gör om och gör rätt. Kommuninvånarna har bekostat den första delen av renoveringen av simhallen, gör nu den sista delen som kvarstår så borde anläggningen kunna användas i många år framåt. Satsa på Tyringe, satsa på simhallen och bevara Tyrs hov intakt – navet i byn. Det gynnar alla!

Per Alvarsson

Kassör i Tyringe Simsällskap

Annons

Ordförande i Matteröds Byalag

Och framförallt pappa till två barn. Barnen – vår framtid

”Satsa på Tyringe, satsa på simhallen och bevara Tyrs hov intakt – navet i byn. Det gynnar alla!”
Annons
Annons
Annons
Annons