Annons

Treklövern gick emot byns vilja

Genom Treklöverns beslut i kommunstyrelsen den 17/1 lägger man ner Mölleskolan I Sibbhult. Och invånarna förlorade kampen för sin skola.
Mölleskolans nedläggning • Publicerad 26 januari 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunstyrelsen beslutade att lägga ner Mölleskolan, S är starkt kritiska i sin insändare.
Kommunstyrelsen beslutade att lägga ner Mölleskolan, S är starkt kritiska i sin insändare.Foto: Lasse Ottosson

Viljan av att ha Mölleskolan kvar I Sibbhult har varit stark. Då detta har engagerat många. Men Treklövern var fast beslutna på att lägga ner Mölleskolan. Man lyssnade inte på företagarnas råd, att ha skolan kvar för framtida satsningar i Sibbhult. Man lyssnade inte på medborgargruppens och föreningslivets argument för att behålla skolan. Man lyssnade inte heller på oss Socialdemokrater och de förslag vi har lagt för att ha skolan kvar.

Lena Svensson (S) tog kontakt med Rädda barnen som konstaterade att barnkonsekvensanalysen behövde utvecklas. Att lyssna in barns synpunkter innebär att ta hänsyn till dem, vilket man inte gjort. Rädda barnens synpunkter stärkte vår hållning att ha skolan kvar. Men Treklövern tyckte man hade bästa lösningen själv. Treklövern gick på sin egen magkänsla.

Annons

Patrik Åberg ville inte stänga skolan, men gjorde det ändå. Konstig retorik och politiskt budskap till oss invånare i Östra Göinge kommun. Alla från Treklövern som var uppe i talarstolen tyckte detta är det bästa för barnen på Mölleskolan. Tror man! Hur kan det vara för barnens bästa att transportera 6-12 åringar dagligen tur och retur mellan Broby och Sibbhult. Hur kan det vara för barnens bästa att förlänga dagen. Hur kan det vara för barnens bästa att de eventuellt inte hinner med läxorna på grund av mindre tid till detta.

Hur kan det vara för barnen bästa att inte hinna med sina fritidssysselsättningar. Hur kan det vara för barnens bästa när föräldrarna inte får ihop dagen. Nej detta är inte för barnens bästa, det har bara med ekonomi att göra. Ställde en fråga till Daniel Jönsson Lyckestam. Om Glimåkra skola kommer i samma situation som Sibbhult och Mölleskolan, hur hade D.JL röstat då? Fick svaret att för barnens bästa skulle han ha gjort likadant, alltså rösta för en nedläggning av Glimåkra skola.

Vi Socialdemokrater tycker det är viktigt att lyfta detta, för vi tycker inte det är för barnens bästa. Treklövern snackar om urbaniseringen och vilka konsekvenser det får. Ert beslut gör ju så detta fortsätter, och det är bara politiskt man kan vända den trenden, genom att stärka våra byar.

Treklövern lyfte även att Mölleskolan inte har bra kvalitet på sin undervisning. Och att vissa föräldrar därför väljer annan skola än Mölleskolan. Att Mölleskolan är i den situationen kvalitetsmässigt, är Treklöverns ansvar fullt ut. Har nu suttit vid makten i över 13 år och tydligen blundat för dom problem som funnits på Mölleskolan. Då tycker vi att Daniel Jönsson Lyckestam som ansvarig politiker i skolfrågor och Treklövern politiskt skulle ha tagit tag i detta mycket tidigare. Men det har man inte gjort. Det kallar vi Socialdemokrater dålig politik.

Sandra Frostensson (S)

Sven-Arne Persson (S)

Miklos Liehwer (S)

Lena Svensson (S)

”Hur kan det vara för barnens bästa när föräldrarna inte får ihop dagen.”
Annons
Annons
Annons
Annons