Annons

Vädrets nycker i skuggan av klimat och miljö

Vädret upphör aldrig att förvåna. Snart sagt dagligen rapporterar media om väder i dess mest extrema former.
Debatt • Publicerad 21 juni 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det har historiskt sett varit mycket varmt, och mycket kallt.
Det har historiskt sett varit mycket varmt, och mycket kallt.Foto: Johan Nilsson/TT

Väderfenomen förknippas med klimatförändringar och dessa med mänskliga aktiviteter. Med tanke på detta och det globala fokus på klimat, miljö och ”väder” vi nu ser tar vi del av en tidningsnotis i NT onsdag 15 februari 1989: ”I februari 1722 stod alla träd helt gröna”.

Visst har det varit milda vintrar förr. Gunnar Carlberg, som för övrigt är SMHI:s nederbördskontrollant i Finspång, har tittat i gamla klippalbum och hittat följande intressanta statistik:

Annons

”År 1172 var vintern så blid, att träden i slutet av januari grönskade. Fåglarna byggde sina bon och ruggade i februari. År 1241 var träden fullt utslagna i mars månad. År 1269 märktes ingen vinter alls. År 1421 blommade i mars och vinstockarna i april månad, då man också hade mogna krusbär. År 1538 stod träden i trädgårdarna i full flor redan i december månad!

År 1585 stod säden i ax vid påsktiden. År 1588 grönskade träden i februari månad. Åren 1538, 1607, 1617, 1650 och 1659 fanns varken snö eller frost.

År 1722 stod alla träd gröna i februari månad. År 1863 kunde man i Skåne i februari månad plocka fullt utslagna tusenskönor.”

Skulle SMHI:s så kallade klimatologer (de lär vara åtskilliga) idag presentera statistik av det slag vi kan se ovan skulle vederbörande förmodligen få sparken. I dagens PK-samhälle gör politiker gemensam sak med exempelvis statliga SVT och kör sin alldeles egna klimatagenda till förnöjelse för klimatalarmister och en hel rad intressenter med vurm för den egna plånboken. Undertecknad vill i detta sammanhang påpeka att jag ingalunda förnekar att klimatet förändras. Jag vill däremot veta mer om vilken roll mänskliga aktiviteter spelar i detta sammanhang exempelvis sett med bakgrund av IPCC:s klimatmodeller. Till dessa hänvisas från tid till annan. I sammanhanget dyker två namn upp: Erika Bjerström klimatkorrespondent på SVT och Elsa Widding civilingenjör med synpunkter på klimatet och IPCC:s rapporter. Låt dessa bägge damer i ”direktsändning” komma till tals. Måhända kan dom också bringa klarhet i den begreppsförvirring som tycks råda när klimat, miljö och väder kommer till tals.

”I sammanhanget dyker två namn upp: Erika Bjerström klimatkorrespondent på SVT och Elsa Widding civilingenjör med synpunkter på klimatet och IPCC:s rapporter. Låt dessa bägge damer i ”direktsändning” komma till tals.”

För att återvända till vädret har inte nämnts något om kalla vintrar men vi erinrar oss krigsvintrarna 1939, 1940, 1941 och 1942. I Sverige noterades ett köldrekord på -53˚C från Malgoviks folkskola i Vilhelmina den 13 december 1941. Samma temperatur noterades för övrigt i februari 1966 vid den officiella SMHI-stationen Vuoggatjålme.

Det kan således också understundom vara ruskigt kallt.

Å andra sidan fick det politiskt korrekta etablissemanget en godbit den 2 januari 2020 då den angenäma temperaturen +19˚C uppmättes på norska västkusten. Grattis! Ännu ett PK-bevis för att jordens undergång är nära.

Våren 2023 sägs ha varit varit sval men nu den 9 juni, när detta präntas, ger temperaturen föraningar om sommarvärme.

Ja, av många skäl noterar många av oss detta med tacksamhet.

Nå, undertecknad och många med mig fortsätter, trots ödesmättade prognoser och spekulationer om framtiden, i förnöjsamhet sina dagliga promenader insupande våra vackra miljöer i ur och skur.

Ronny Larsson i Kvistalånga

Annons
Annons
Annons
Annons