Annons

Våld och hat mot funktionsnedsatta ökar

Våld mot personer med funktionsnedsättning har markant ökat under de senaste åren. Samtidigt ingår inte personer med funktionsnedsättning i det som kallas hatbrott.
Våld mot funktionsnesatta • Publicerad 12 februari 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förövare ska inte kunna utsätta personer med funktionsnedsättning för hat och hot utan repressalier, påpekar skribenterna.
Förövare ska inte kunna utsätta personer med funktionsnedsättning för hat och hot utan repressalier, påpekar skribenterna.Foto: 200

Tyvärr visar all erfarenhet både historiskt och senare att ju mindre toleranta tongångarna är inom politiken, desto mer hat hot och våld ser vi från dom intoleranta. Detta kallas för Funkofobi. En av de stora valfrågorna handlade om otrygghet och våld i samhället. Otryggheten som personer med funktionsnedsättning upplever talas det tyst om. Funkofobi finns med i Svenska Akademins ordlista.

Tror ni det finns en särskild intolerans, hat, och hot mot människor med funktionsnedsättning? Tror ni att en del människor med funktionsnedsättning, till exempel rullstolsanvändare, kan drabbas av påhopp av hatare?

Annons

För det tror inte Sveriges riksdag. Följande människor kan inte utsättas för hatbrott, hjälpmedelsanvändare, en-armade, blinda/synskadade, personer med diagnoser som CP, Downs syndrom, autism med flera.

För någon vecka sedan läste vi och hörde på radion om den funktionsnedsatte mannen och hans kvinnliga assistent som angreps både verbalt och fysiskt på bussen.

De utsattes för kränkningar som till stor del tog sikte på att det var en person med funktionsnedsättning. De som angrep uttalade sig kränkande, nedsättande, knuffade, slog, spottade, hånade, hotade, sparkad, attackerade och misshandlade. Detta är enligt oss ett rent hatbrott; men enligt Sveriges lag kan idag inte personer med funktionsnedsättningar utsättas för hatbrott.

Grunder till hatbrott räknas idag rasism, främlingsfientlighet och HBTQI relaterade motiv. I ett samhälle där politiker och tjänstemän skickar ut signaler att personer med funktionsnedsättningar enbart ses som en kostnad, möjliggör vi en människosyn som tillåter hat och hot mot en redan utsatt grupp.

En person med funktionsnedsättningar har en mycket större risk att råka ut för kränkningar än gemene man och borde få större stöd av lagen anser vi.

Detta borde fler människor uppmärksamma och de som inte reagerar vid pågående kränkningar borde också kunna få stå till svars för sådant som sker i vardagen.

Det är en allmän angelägenhet att vi alla står upp för människovärdet och att vi behandlar varandra med respekt och empati.

Förövare ska inte kunna utsätta personer med funktionsnedsättning för hat och hot utan repressalier. Naturligtvis måste ett brott likt det som skedde i Malmö räknas som ett rent hatbrott.

Nu är det ett nytt år och det är dags för våra politiker att vakna och ta de politiska beslut som krävs för att personer med funktionsnedsättning som utsätts för denna typen av brott får samhällets beskydd genom en lagändring.

Charlotte Hedendahl

Annons

Charlotte Söderlund

”De som angrep uttalade sig kränkande, nedsättande, knuffade, slog, spottade, hånade, hotade, sparkad, attackerade och misshandlade. Detta är enligt oss ett rent hatbrott”
Annons
Annons
Annons
Annons