Annons

Välkomnar alternativ gårdsförsäljning

Socialdemokraterna har presenterat en alternativ lösning till att införa gårdsförsäljning där ensamrätten för Systembolaget att sälja alkohol skulle kvarstå.
Alkohol • Publicerad 16 maj 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Diskussionen om gårdförsäljning av vin och annan alkohol går vidare.  På bilden det prisvinnande vita vinet ”Elsa” från Fredholms vin i Tyringe.
Diskussionen om gårdförsäljning av vin och annan alkohol går vidare. På bilden det prisvinnande vita vinet ”Elsa” från Fredholms vin i Tyringe.

IOGT-NTO delar bilden att det gårdsförsäljningsförslag som just nu diskuteras inom regeringen skulle avskaffa Systembolagets monopol och välkomnar därför att alternativa lösningar utreds.

Samtliga diskussioner om gårdsförsäljning har i dagsläget utgått från att tillåta fler aktörer att bedriva detaljhandel av alkohol. Att införa en sådan gårdsförsäljning är att avskaffa Systembolagets monopol. Det är därför välkommet att andra typer av lösningar i frågan utvärderas där försäljningen utgår från Systembolaget monopol,” säger Emil Juslin, drogpolitisk chef på IOGT-NTO .

Annons

IOGT-NTO påpekar dock att även dessa förslag behöver utredas för att garantera att de både är förenliga med EU-rätten och att de inte påverkar folkhälsan negativt.

Alkohol är inte vara som andra, utan en av de största orsakerna till död och lidande i Sverige idag. Det är också varför vi svenskar solidariskt står bakom Systembolaget – för att skydda de som drabbas värst av alkoholens baksidor. Därför måste monopolet som folkhälsoskydd alltid prioriteras först.

Emil Juslin

Drogpolitisk chef IOGT-NTO

”Alkohol är inte vara som andra, utan en av de största orsakerna till död och lidande i Sverige idag.”
Annons
Annons
Annons
Annons