Annons

Vårt lågaffektiva land har nått vägs ände

Efter att ha sett TV4-nyheternas film om läraren Paul Carlbarks agerande då han attackerades av en elev kan man väl inte tycka annat än att han handlat föredömligt.
Samhälle i kris • Publicerad 7 februari 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Polisen användes som förbrukningsvara under upploppen påsken 2022, anser skribenten.
Polisen användes som förbrukningsvara under upploppen påsken 2022, anser skribenten.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Förväntas lärare stå passiva och fungera som slagpåsar när en elev brukar våld mot dom? I inslaget sågs Carlbark hålla fast och hindra eleven från att slå vilket fick honom att lugna ner sig. Läraren som visat kurage avskedas av Höörs Kommun medan eleven, som ju faktiskt dömdes i tinget för sitt våld, tydligen anses värdefullare och får bli kvar som en acceptans av den anarki som råder i många skolor.

I hela samhället avspeglar sig idag konsekvenserna av metoden ”lågaffektivt bemötande”.

Annons

När elever getts utrymme för ett egenmäktigt och våldsamt beteende kan de råka i klammeri och hamnar då inför social- eller rättssystemets lågaffektiva bemötande. Tonåringar i riskzon, eller som glidit in på den kriminella banan, omhändertages enligt LVU och får en placering på institution med så lågaffektivt bemötande att de intagna med hot och våld kan bestämma sin vardag själva.

Eller sticka därifrån när dom har lust. En utmärkt skola för avancemang inom laglösheten, där deras vidare brottslighet på ett lågaffektivt sätt hanteras i det efterblivna rättssystemet med straffrabatt och åtalseftergifter vid mängdbrottslighet. I total strid mot allmänhetens rättsuppfattning.

På samma lågaffektiva sätt bemöttes pöbeln under påskkravallerna där poliser fick agera som om de vore en lätt ersatt förbrukningsvara. Vi har också fått se en ofantlig mängd miljoner av våra skattepengar försvinna till kriminella och terrororganisationer genom den lågaffektiva eller obefintliga kontrollen inom bidragssystemet.

Avsaknaden av tydliga gränser och konsekvenser har skapat ett samhälle där våldet blivit språket för många med resultat att kriminella och bedragare blivit nya yrkeskategorier med massor av anställda. En, av många, oerhört kostsam konsekvens av detta är att staten nu måste mångdubbla fängelseplatserna för pengar som borde kommit exempelvis sjukvården till nytta. Detta är endast ett exempel på de ofantliga kostnader som åsamkats av typisk svensk undfallenhet och naivitet. När förslag om striktare attityd framfördes motarbetades detta av slocknade ”stjärnor” som exempelvis Morgan Johansson och Annie Lööf med uttrycket ”främlingsfientlighet” och med detta som vapen lyckades man upprätthålla handlingsförlamningen under den förra regeringsperioden.

Som väl är har vi en ny regering som ett drygt år efter tillträdet börjar fatta allvaret och har aviserat en rad åtgärder. Skuldberget är dock enormt och det gäller att ta itu med problemen utan något lågaffektivt bemötande överallt om resultat skall uppnås.

Det är frapperande att en så stor del av de människor som vi gett en fristad från krig och elände har valt att utveckla och etablera ett samhällsfientligt levnadssätt här i Sverige till skillnad från våra grannländer.

Ett lågaffektivt och undfallande bemötande har gett dom svängrum, men ändock, låt dom som inte tagit emot den unika möjlighet vi gett dom få erfara att dom inte har i Sverige att göra. Vi måste återfå ett civiliserat land där nyhetsrapporterna handlar om annat än skjutningar och sprängningar.

N-Å Ralsgård

”På samma lågaffektiva sätt bemöttes pöbeln under påskkravallerna där poliser fick agera som om de vore en lätt ersatt förbrukningsvara.”
Annons
Annons
Annons
Annons