Annons

Vi är stolta över vår flyg- och köttskam

I en brinnande klimatkatastrof krävs omedelbar handling och modiga beslut. Alice Bah Kuhnkes (MP) uttalande till SVT, om att endast begränsa flygtrafik inom EU där tågresan överstiger tre timmar, är oacceptabelt.
Publicerad 8 juni 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alice Bah Kuhnke kritiseras för ett uttalande om flygresor.
Alice Bah Kuhnke kritiseras för ett uttalande om flygresor.Foto: Lena Gunnarsson

Det legitimerar flyg mellan Stockholm och Göteborg. Vi i Klimatalliansen kämpar för ett förbud mot flyglinjer med tågalternativ under sex timmar.

Vidare avfärdar Bah Kuhnke flygskam som ”bland det dummaste som finns” i Expressen. Detta är ett uttalande som underskattar väljarna. För att rädda klimatet måste vi göra uppoffringar, som att skippa charterresor och äta växtbaserad mat. Det är sunt att känna skam över handlingar som allvarligt skadar klimatet och det är fel att legitimera klimatskadlig konsumtion.

Annons

Det är djupt alarmerande att 82 procent av EU:s jordbruksbudget går till animalieproduktion, en sektor med enorma miljökonsekvenser och ansvarig för 84 procent av utsläppen från EU:s livsmedelsproduktion.

Klimatalliansen föreslår att halvera jordbruksbudgeten genom att avskaffa köttsubventionerna samt att införa köttskatt. Miljöpartiet, däremot, vill satsa på småskaligt och ekologiskt jordbruk inom EU. Tyvärr visar forskning att detta inte nödvändigtvis minskar utsläppen jämfört med konventionellt jordbruk.

Genom att stödja produktionen av växtbaserade livsmedel kan vi göra det nyttiga och klimatsmarta valet billigare för alla. Samtidigt satsar vi på kollektivtrafik för att göra det nödvändiga resandet billigare och bättre, vilket särskilt gynnar låginkomsttagare.

Det krävs verkliga uppoffringar. Vi måste våga omvärdera våra vanor och aktivt stödja de politiska förslag som gör skillnad för klimatet. Att ta bort kött- och mjölksubventioner samt begränsa korta flygresor är två konkreta åtgärder som kan bidra avsevärt.

Att känna skam över skadliga handlingar är ett tecken på medvetenhet och vilja till förändring. Det är dags att vi tillsammans, med stolthet och beslutsamhet, vågar ta de steg som krävs för att skydda vår planet för framtida generationer.

Jonas Norberg

EU-kandidat för Klimatalliansen

Linda Lindström

Sekreterare för Klimatalliansen

”För att rädda klimatet måste vi göra uppoffringar, som att skippa charterresor och äta växtbaserad mat.”
Annons
Annons
Annons
Annons