Annons

Vilka krafter undergräver demokratin?

Jag är bekymrad, vad är en demokrati värd? Vilka krafter styr, undergräver. Ett enskilt klick, betyder mer än tusen ord.
Demokrati i Osby • Publicerad 29 januari 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svenska flaggan och EU-flaggan är hissade på Riksplan framför Östra riksdagshuset, symbolen för den svenska demokratin.
Svenska flaggan och EU-flaggan är hissade på Riksplan framför Östra riksdagshuset, symbolen för den svenska demokratin.Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Saker och ting får lätt spridning. Blir till sanningar. Den som ropat senast får alltid sista ordet. Vem granskar den som gräver? Den som väljer och vrakar. Väljer bakgrund och förmedlar en slags bild.

När det blåser som mest, då vidderna är som öppnast. Havet stormar och du söker en fast punkt. Vem finns där då?

Annons

Även den med den första stenen beredd måste vara medveten av konsekvenserna som kommer. En sten följs lätt av en annan. Av en annan. Vad behövs för att bevisa en poäng? Vinna sympati. Skapa uppmärksamhet. Hur en historia förmedlas spelar roll.

På vems uppdrag utförs ett jobb. Spelar syftet någon roll. Hur vägs en objektiv sanning in. Vad ligger bakom? Alla har en historia att berätta. Det är berättaren som sätter orden, beskriver och berör. Alla mynt har två sidor, vilka ofta är olika. Omständigheter. Bestämda eller olyckliga. Valda, tillfälliga eller på grund av. Icke val är också ett ställningstagande. Vardagen. Den vanliga dagen. Så som det ska vara mest. Enkel och förutsägbar. Du ska aldrig behöva göra avkall på dig själv.

Det är lätt att ställa sig vid sidan av. Styra i det tysta, verka i det fördolda. Piska upp en vindriktning. Sätta personer utan skydd. Världen kan lätt bli en otrygg plats. Om krafter får verka fritt. Utrymme öppnas upp. Ensidigheten får kraft. Matas och växer.

Öppenhet är bra. Ärlighet lika så. Granskningar ska välkomnas. Kan ge självinsikt och råd. Gör inte saker större och svårare än vad de är. Sträva inte efter tomhet. Skapa inget öde land. Världen behöver inte mer utanförskap, motsättningar och strider. Vi behöver att vi bryr oss lyssnar och tar hand om varann.

Andreas Andersson

Osby

”Världen kan lätt bli en otrygg plats. Om krafter får verka fritt.”
Annons
Annons
Annons
Annons